19årings biverkning: blodpropp

Datum: 6 nov
Tidsåtgång: 81 min = 1 h 21 min

Idag började jag med att göra en grundläggande målgenomgång, som egentligen täcker både denna vecka och nästa vecka. Se tidigare inlägg. Efter en kort paus bestämde jag mig för att använda artikeldatabasen Artikelsök för att läsa på mer om ämnet. Sist jag använde den databasen hittade jag flera intressanta artiklar kring ämnet och den diskussion som förs bakom. Så idag lade jag ner tid på att irritera mig genom att inte får sökningen att fungera. Av någon konstig anledning kunde databasen inte hitta några artiklar. Så jag gav upp och slängde iväg ett mejl till vår bibliotekarie Sofie, som i september visade bla mig vilka databser som finns och hur de ska användas på rätt sätt.

Så jag bläddrade vidare bland de databaserna som skolan erbjuder för oss och hittade Mediearkivet. Där hittade jag en intressant artikel som handlade om hur vi kan bli fria från hormonkaoset. Artiklen (Expressen, 14/10 2012, Elin Gunnarsson) beskriver hur kvinnor som uppnått klimakteriet kan använda sig av hormontillskott för att stabilisera. En intressant artikel, men som inte riktigt passar den inriktningen som jag har valt.

Exressen rapporterade den 13 oktober 2012 via Åsa Asplid om 19 åriga Isabella som fått en blodpropp av sina p-piller. Hon hade förvarnat läkaren om att hennes far precis fått en i lungan, men han struntade i detta och skrev ut tabletter som sedan ledde till Isabellas blodpropp. Hon fick p-pillret Yasminelle som hon började äta i månadsskiftet april/maj.

Isabella har alltså ätigt Yasminelle under 5-7 månader. Min läkare berättade för mig att kvinnor där det finns blodproppar i familjen ofta får äta minipiller istället för vanliga p-piller då dessa inte innehåller

Just preparatet Yasminelle är ett kombinationspiller som innehåller de två kvinnliga könshormonerna drospirenon och etinylestradiol. På FASSs hemsida beskriver de att läkaren kommer att ställa frågor kring dina släktingars sjukdomshistoria. På bipackssedeln för preparatet (som finns på FASS hemsida) så står det INTE att man inte får använda Yasminelle om en släkting har haft en blofpropp. Det står bara att man inte får ta det om man själv har haft en. Jag läser vidare och tittar under rubriken “var särskilt försiktig med Yasminelle” och kan inte heller här hitta att man inte får äta tabletterna om en släkting har/ har haft en blodpropp.

Dock står det såhär: “Användning av något kombinations-p-piller, inklusive Yasminelle, ökar kvinnans risk för att utveckla en blodpropp i en ven (venös trombos) jämfört med kvinnor som inte använder p-piller.”
och “Risken för blodpropp i en ven hos användare av kombinations-p-piller ökar: om någon nära släkting till dig har haft blodpropp i benet, lungan (pulmonär emboli) eller andra organ i tidig ålder”

Jag tycker att läkaren skulle ha uppmärksammat Isabella om detta och förvarnat henne. DÅ hade hon själv kunnat bestämma om hon ville riskera det eller inte. Men man kan också lägga en tyngd på Isabella, för bipackssedeln kommer inte med preparatet som en överraskning. Hade hon tagit sig tiden att läsa den hade hon kanske inte fått blodproppet. Men det är lätt att vara efterklok.

Det intressanta med artikeln är att reporten har ställt frågor till den ungdomsmottagningen som skrev ut preparatet till Isabella. De svarar att alla avvikelser eller fel som begås och som kommer till deras kännedom utreds och om det visar sig vara ett fel Lex Maria anmäls det.

När jag läser detta får jag känslan av att de inte tar Isabella och hennes blodpropp på allvar och att de försöker spela ned det hela. Jag hoppas att det görs en Lex Maria anmälan och att fler unga kvinnor vågar höra av sig till ungdomsmottagningar. Jag kan bara beklaga för Isabella och hoppas att hennes blodpropp löses upp snart. Någonting som vi kan sprida vidare till alla unga tjejer är, att de noggrant läser bipackssedeln innan de börjar svälja tabletterna och för en slags dagbok kring hur de mår – så att de har någonting att jämför med. Ett par månaders dagboksskriverier om hur man känner sig kan vara guld värda senare. Min andra uppmaning är att de ska berätta för någon som de har kännt länge och regelbundet träffar, att de nu börjar med p-piller, så kanske den personen kan upptäcka eventuella biverkningar tidigare.

 

 

One thought on “19årings biverkning: blodpropp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>