Ännu fler frågor får ännu fler svar…

Datum: 30 mars 2013Tidsåtgång: 45

Hej alla,
Idag jobbade jag inte så länge, men det var bättre än ingenting alls. Jag fortsatte att lyssna på intervjun och göra anteckningar. Nu har jag kommit till ungefär 10.27, vilket betyder att jag har gjort drygt hälften. Dock har jag redan skrivit 2,5 A4 sidor med anteckningar från vad som sas på mötet. Nästa gång kommer jag att fortsätta lyssna så att jag snart kan börja reflektera över vad som sagts och även dra paralleller med det jag har läst, fått berättat för och vad barnmorskorna har sagt. Därefter ska jag väva ihop allt i en flytande text i slutrapporten. Förhoppningsvis är jag snart klar :)

Många frågor som får ett svar…

Datum: 28 mars 2013
Tidsåtgång: 52 min

Hej alla,
Tiden rinner iväg och snart ska slutrapporten in. Jag tror att det ungefär är 6 veckor kvar till deadline. Men jag måste nog vara klar minst en vecka innan, så att de intervjuade barnmorskorna och läkaren får möjlighet att läsa igenom och tycka till.

Idag har jag lyssnat och antecknat från intervjun med läkaren. Som jag tidigare nämnt så skriver jag ned ordagrant vad som har sagt – och det tar lit tid att göra. Jag har bestämt att intervjuerna kommer få följa med som en bilaga till slutrapporten.

Både läkaren och barnmorskorna har givit mig bra svar på de frågor som jag tidigare hade. På en del saker har de även varit ärliga och sagt att de inte vet det är. En del frågetecken som professorn och hans docent skrev om i sin bok har forsvunnit efter intervjuerna, men en del av de sakerna vet man fortfarande inte idag. Det som är intressant att se är att saker som de trodde då, har bekräftats idag. Det är häftig att se.

Idag hann jag lyssna fram till 07.26 av ca 19.38 minuter, vilket innebär att jag har en del kvar att lyssna på. Nästa gång kommer jag alltså att fortsätta lyssna. Tidsplanen blir naturligtvis lite svajig, men när jag hör mig om så går det mycket sämre för många av mina kamrater – så jag känenr ändå att jag är på rätt väg. Nu har jag ett lång påsklov framför mig med gott om tid att göra klart projektarbetet på.

En slutrapport som förhoppningsvis snart är klar…

Datum: 22 mars 2013
Tidsåtgång: 2 h

Hej alla,
Idag jobbade jag i skolan och försökte förbättra rapporten. Jag har kollat upp källor och förbättrat mina tidigare texter. Jag har även bättrat på min text 20frågeställningar.

Idag fokuserade jag mest på sambandet mellan p.piller och blodpropp och det faktum om p-piller vållar blodpropp. Det är en av de vanligaste frågorna på ungomsmottagningarna och jag kan förstå att många känner sig oroliga. Min rapport kommer senare att publiceras och finnas som tillgång här – och där kommer ni att kunna läsa mina tankar.

Jag fick även några tips från Sofie vad gäller rapporten, så det är några saker som jag kan ändra på. Vilken lyx det är att ha en superduktig bibliotekarie i skolan att bolla med! :)

Loggbok för en hemsk lördag…

16 mars 2013
85 min

Hej alla,
Idag började jag med att ladda upp gamla loggboksanteckningar från sportlovet. Jag valde ju under vecka 9 att spara mina loggboksanteckningar på ett USB minne och istället spara 3Gsurfen för att kolla källor och läsa artiklar. Därefter fortsatte jag med att  skriva loggbok för tillfällen då jag har glömmt, eller då jag har arbetat i korta perioder att det hade varit onödigt att skriva loggbok om det. Därefter flyttade jag filerna mellan datorerna. Min laptop funkar ju inte, jag har både material på min pappas och min mammas arbetsdatorer. Jag säkerhetskopierade även allt till mitt USB minne.

När jag väl öppnade interjuvfilen för läkarbesöket fungerade den inte. Jag försökte om och om igen. Ändrde inställningar etc. Inget fungerade. Laddade därefter ned VLC media player, men den fungerade inte heller med ljudfilen. Till slut strtade jag min pappas laptop igen, där orginalfilen ligger på. Den fungerade mycket väl, vilket gjorde att jag hann lyssna lite i alla fall. Tre och en halv minut hann jag lyssna på innan det var dags att säga stopp. Nästa gång ska jag fortsätta med intervjuven och även läsa igenom min rapport – sist jag försökte göra det somnade jag ju…

Ett projektarbete som börjar leda mot sitt slut…

Datum: 12 mars 2013
Tidsåtgång: 60 min

Hej alla,
Det känns helkonstigt att jag i fredags lämnade in mitt första utkast på slutrapporten. Idag fick jag tillbaka feedback från Nisse. Han var mycket nöjd med mitt arbete vilket kändes jätteskönt. Han påminnde mig bland annat att arbetet saknade en kort sammanfattning i början, vilket jag kommer att bli tvungen att fixa. Dock tror jag att det kommer bli en av de sista sakerna som jag gör – då det är svårt att skriva en sammanfattning när man inte är klar. Jag bör även försöka komponera ihop ett avslut eller en slutkläm. Nästa gång jag jobbar ska jag gå igenom frågeställningarna samt intervjuven med läkaren.

Äntligen klart – i alla fall första utkastet!

Datum: 8 mars 2013
Tidsåtgång: 45

Hej alla,

Nu fixade jag ätnligen det sista på rapporten och sedan skickade jag iväg den inklusive bilagor till Nisse. Den borde vara drygt 25 A4 lång, vilket borde ge Nisse en hel del läsning. Jag hoppas att inte alla andra har skrivit lika mycket – då kommer det ta lång tid innan jag får tillbaka det.
Jag lade även upp en del av de loggboksanteckningar för det som jag gjorde i Idre. Nu ska allt bara säkerhetskopieras och sedan tar jag fredag – trots febern har jag verkligen kämpat idag. Känner mig stolt över att det äntligen börjar närma sig slutet! :)

Inlämning 90 %

Datum: 8 mars 2013
Tidsåtgång: 60 min

Projektarbetet går åt helvete idag. Jag mår skit – har hög feber och en dunkande huvudvärk. Perfekt att bli sjuk sista dagen då man har möjlighet att arbeta och finslipa på detaljerna. Jag har en hel del kvar att göra, mina 60 minuter räcker inte långt. hade planerat att använda 3-4 timmar idag för att arbetar med de sista detaljerna. Sen att man väljer att i sätta inlämningen idag är något som jag vill ifrågasätta. Denna vecka har jag haft 3 prov plus denna inlämning. Och nästa vecka står helt tom utan några prov – då kommer jag att fortsätta med projektarbetet och ni får helt enkelt hjälpa genom att stötta mig. 90 % kan man inte kalla mitt arbete, snarare 50 %.

Nu ska jag försöka sova någon timme, så orkar jag kanske fixa källkritiken senare ikväll innan jag lämnar in texten. Det vore dumt att lämna ute källkritiken tycker jag och det är därför jag känner mig så pressad att göra den.

Wifi är ett underverk…

2 mars 2013
Tidsåtgång: 9.30-12.30
hej alla,
Idag satte jag mig i receptionen och köpte internet för att jobba. Idag har jag jobbat med sambandet mellan blodpropp och p-piller – läst gamla anteckningar och artiklar. Hittade även några nyare artiklar med lite mer nyare siffror. Men siffrorna är väldigt lika varandra  och pekar framförallt alla åt samma riktning. Jag har även haft fullt upp med att para ihop rätt källa med rätt text. Jag har hejvilt i mina anteckningar blandat citat, oxford och harvard. Vissa artiklar har även plockats bort – vilket leder till att jag får använda de olika mediaarkiven för att hitta dem. Ganska irriterande i mellanåt.

Jag har även skrivit om läkarens ansvar vid utskrivning av p-piller. Egentligen borde jag kalla den läkarens och barnmorskornas anvar. Men det är en hårfin gräns, och för mig utan läkarutbildning är det mycket svårt att avgöra när vems ansvar tar över.

En artikel från 2003 berättar om en stduie som gjorts i Norrbotten. Där berättas det att 85 % av alla biverkningar av p-piller och hjärnblödning aldrig rapporteras in. Jag har naturligtvis kommenterat detta i min slutrapport.

Nästa gång ska jag fortsätta med sambandet mellan blodpropp och p-piller samt läkarens anvars och förslag på olika lösningar. För den stora frågan är – vad ska vi göra åt detta? Hur kan vi förhindra att fler unga tjejer mår så dålig av tabeltterna och att de kan få hjälp? Det är inte värt att må dåligt under lång tid. Hur kan vi sprida informationen bättre om riskerna, så att varje ung kvinnan får möjligheten att fatta sitt beslut helt själv med så mycket information som möjligt i handen?

Det är helt enkelt en målvision som vi ska ha. Jag ska även nästa gång gå igenom mejlet som jag förra veckan fick och se hur jag kan anknyta det till rapporten: Det skulle vara väldigt intressant att kunna referar till ett av de mejlen som jag fick. Personen har ifråga många bra kommentarer.