20 frågeställningar och analysen…

28 feb 2013
Tidsåtgång: 50 min
hej alla,
idag eller nu när jag har jobbat så har jag gått igenom det som jag hittills har skrivit på rapporten. Därefter kollade jag igenom de 20 frågeställningarna och svar jag tidigare haft, kolla källor och skriva om de viktigaste frågorna. Att försöka få en röd tråd genom det hela är inte alltid helt lätt. Nästa gång ska jag fortsätta med analysen och även bli klar med intervjuven.

Well, 3G sucks…

28 feb 2013
Tidsåtgång: 22 min
hej alla,
jag fortsatte att lyssna på intervjuven vilket ledde till många fler anteckningar och kommentarer. Stannade på tiden 16.58, vilket betyder att jag ungefär har tre minuter kvar. Förhoppningsvis blir jag klar med det idag. Jag känner inte att jag behöver skriva igen varför jag gör detta, har gjort det varje gång fram till nu – så det är bara att bläddra i arkivet och titta. Har inte stött på några problem idag, bara det imorse med Fronter. Kanske var det lika bra att jag inte lade upp in loggbok där, utan istället valde att skriva här. Nästa gång ska jag lyssna klar på de tre återstående minuterna.

Hade ett problem idag – 3G nätet var väldigt långsammt under tiden det blåste och snöade lite idag. Hämtade en aliminiumskål och lade iPhonen i där istället – helt plötsligt gick det dubbelt så fort. Det ska jag från och med alltid göra när jag ska kolla upp något på nätet.

Fronter in my <3

28 feb 2013
Tidsåtgång: 40 min
hej alla,
Idag jobbade jag ganska kort. Jag såg på FB att flera i min klass hade problem med sina Fronterinlogg, för att de inte bytt lösenord innan lovet – vilket inte jag heller har gjort. Så jag fick lite smått panik och försökte logga in på fronter. Fjärde gången kom jag in, men kunde inte byta lösenord. Suck. Så jag hoppas att mitt lösenord håller veckan ut – annars har jag problem.

Jag gav upp fronter och öppnade interjuvanteckningarna och inspelningen från intervjuven. Jag lyssnade på ungefär fem minuters koncentrerad tid – det tar mycket längre tid om man ska pausa var tredje sekund för att anteckna vad en av barnmorskorna har sagt. Eftersom de inte ville framträda med namn så kallar jag dem för A, B och C så att man får ett sammanhang. Nästa gång ska jag fortsätta med att lyssna på intervjuven – nu är det inte längre mycket kvar. Detta är så att jag har möjlighet att använda även detta material när jag skriver analysen.

Anteckningar + dåliga källhänvisningar

27 feb 2013
Tidsåtgång: 20 + 40 + 10 = 70 min

Hej alla,
idag började jag med att gå igenom mina tidigare anteckningar från i höstas om olika intressanta artiklar. Jag kollade upp några av dem, då jag använt Harvard när jag källhänvisat och/eller saknades något. Dessutom kan det vara mycket bra att läsa artiklarna igen och fräscha upp minnet – mycket har glöms sedan i oktober. Jag kör rakt igenom Oxford nu på mina källor – det blir helt enkelt mycket smidigare när man läser. Jag kollade upp även att siffrorna stämmde, så att det inte blir fel när jag kommenterar och jämför olika källor. Tack vare Sofie har jag nästan lyckats hitta alla artiklar hittills, vilket är väldigt bra. Jag läste vad jag tidigare skrivit på bloggen och försökte ta med det viktigaste från mina inlägg. Texten växer tills sig ganska bra och har blivit ganska massiv. Men många anteckningar strycks och omvadlas i meningar.

Imorn kommer jag att lyssna på sista delen i intervjuven med barnmorskorna. Tänk att jag lyckas glömma bort det varje gång och istället startar med texten!

Änglar, intervjuver och många läsare

26 feb 2013
Tidsåtgång: 15 + 60 min

Idag har jag fortsatt med rapporten. Jag skrev och redigerade det som jag tidigare skrivit. Jag kollade upp källor och försökte fixa den röda tråden. Sofie hade svarat på mitt mejl – och skrivit exakt hur jag skulle gå tillväga för att hitta den sökta artikeln. Jag använde mig av den metoden och hittade inte bara den, utan flera av artiklarna som jag tidigare saknat. Stort tack Sofie! :)

Det är så som jag har jobbat idag. Jag såg nu att jag igår skrev att jag idag ville lyssna på intervjuven- men jag tror att jag tar det nästa gång. Jag valde idag att prioriterade att kolla upp artiklarna och testa Sofies metod helt enkelt.

Jag tycker att det är kul att se att det är så många som följer vad jag skriver och gör varje dag. Men de flesta av er som läser går säkert i min klass eller i min paralleklass och vill försöka ta reda på hur långt jag har kommit – och om ni behöver speeda på eller om ni ligger bra till. Men man blir lite förvånad när man vissa dagar ser hur många ni faktiskt är som läser. ;)

A summary of november and problems

25 feb 2013
Tidsåtgång: 20 min + 50 min

Hej alla,
Idag jobbade jag kort . jag började med att läsa igenom rapporten för att se vad jag hittills har skivit. Rättade en del stavfel/grammatiska fel och ändrade lite på material och metod. Jag började med analysen men kände att jag inte hade något                 flow. Efter några timmars skidåkning började jag jobba igen. Denna gång i ungefär 50 minuter – jag började läsa det jag tidigare skrivit i analysen och det som jag tidigare skrivit under projektets gång och redigerade en hel del. Jag fördjupade mig lite i det som jag gjorde under november månad – sambandet mellan p-piller och blodpropp. Kollade upp några källor online så att de fortfarande var aktuella.

Nästa gång kommer jag nog att lyssna klart på intervjuven – så att jag kan börja plocka saker därifrån. Hade nytta av en hel del av det som barnmorskorna sa, nu när jag jobbar om svåra biverkningar som unga tjejer har fått – när har läkaren gjort fel? Kan man bedöma det så enkelt? Hur kan vi se till att dessa misstag inte uppstår igen? Hur kan vi förhindra att fler unga friska sunda tjejer drabbas utav blodpropp?
Det är viktiga frågor som jag hoppas att jag snart kan svara på. Rapporten kommer att i juni efter min handledares godkännade att publiceras här – då får ni förhoppningsvis svaren.

Checkar in mellan åken i backarna…

Datum: 24 feb 2013
Tidsåtgång: 40 + 30 + 25

Hej alla,
Idag jobbade jag lite mellan åken i backarna. Jag började med att arbeta med slutrapporten. Ändrade saker som jag tidigare skrivit och tog bort en hel del. Därefter fortsatte jag med att titta på reultatet från min egen undersökning. Jag räknade manuellt fram vissa saker i excell, för att kunna göra tabeller på följdfrågor. Detta är för att jag vill bli klar med resultatdelen snart så att jag kan börja med analysen. Tabellerna kommer jag inte att lägga upp här förrens rapporten är inlämnad.
Jag tog paus och åker skidor i några timmar innan jag fortsatte med resultaten. Jag lämnade resultatet och började sedan på analysen. På bloggen, i oktober har jag skrivit om p-piller och klimakteriet. Problemet är att den artikel som Expressen då publicerade är borttagen. Därför blir det mycket svårt att idag titta tillbaka och skriva något om den – jag har ju bara mina egena anteckningar på vad den handlade om.  På deras hemsida står det att de använder sig av två företag som fr i uppgift att lagra deras artiklar elektroniskt. Dock behöver man en inloggning för att komma åt båda servrarna. Så jag slängde iväg ett mejl till skolans bibliotekarie för att fråga om vår skola erbjuder ett login till sina studerande. Annars får jag nog ta bort den biten på analysen. Nu har jag i alla fall markerat den biten i slutrapporten om den artikeln, så att jag lätt kan hitta tillbaka dit.

Rapporten är i nuläget med framsida, förteckning, resultat –allt ca 18 A4 sidor lång. Här går det undan! Nisse – du får kul sedan när du ska läsa min uppsats.

Nästa gång kommer jag att börja om med analysen på nytt och försöka skriva mer om det som jag tidigare börjat reflektera om. Jag vet att loggboken blir ganska tråkig att läsa just nu – det handlar bara om det som jag skriver, men snart är uppsatsen förhoppningsvis klar! :)

Intervjuv och 5000 tjejer om året i preventivmedelsrådgivning

23 feb 2013
Tidsåtgång: 30 + 10

hej alla,
jag kunde inte låta bli att fortsätta, så nu blir jag tvungen att skriva igen – sen tar jag lördag. Jag lyssnade på intervjuven med brnmorskorna och fortsatte att ordagrant skriva ned vad som sas. Det är väldigt intressan att lyssna på vad de säger, trots att det känns som om att de förskönar verkligheten ibland. De ärmycket duktiga och har många års erfarenheter – och de träffar ungefär 5 000 tjejer i åldern 13-23 om året. Naturligtvis borde man få ganska bra koll på den åldersgruppen och deras önskningar kring preventivmedel. Det som uppmärsammade mig var att de kallar det för preventivmedelsrådgivning, det som de erbjudet. Det är första gången som jag hör de i den yrkesrollen använda det ordet.
Jag tycker om att de berättar att de pratar med tjejerna och ber dem berätta vad som händer i just deras liv. Så som jag uppfattade barnmorskorna så försöker de få sig en helhetsbild att allt är okej med tjejerna innan de skriver ut några tabletter. Några av de ungdomarna som jag känner förmedlar dock inte samma bild, de säger att de fick frågan om de mådde bra och om allt var okej i deras liv.
Efter tre månader berättar barnmorskorna om återbesök och diskussion om p-pillrets verkan, vilket låter mycket bra. Några av de jag känner berättar istället om utskrivna p-piller för ett år och att de ska höra av sig om det inte fungerar. Men det behöver naturligtvis inte vara så överallt – det pekar då snarare på brister inom vården än har någonig med biverkningar av p-piller att göra.  Det kanske leder till att inte alla biverkningr rapporteras in – men det är en ganska långdragen slutsatts. Förmodligen har ungdomarna bara haft otur och träffat på en barnmorska eller läkare som inte tagit sitt ansvar. Detta behöver absolut inte betyda att alla gör så – förmodligen och förhoppningsvis handlar det om enstaka fall.

Jag valde att lyssna på intervjuven idag eftersom att jag vill bli klar med det – så att jag kan börja plocka citat och skriva om vad barnmorskorna har berätta för mig. Nästa gång vill jag lyssna lite till och kanske jobba lite mer på rapporten – den får inte glömmas bort. Det vore bra om jag även hann rita några till tabeller kring min egen enkät.

/Emma, who is not officially calling it a night.

Ett annat tråkigt loggboksinlägg…

23 feb 2013
Tidsåtgång: 55 min + 10 min

Hej alla,
Idag har jag jobbat i nästan en timme med rapporten. Det tog lite tid innan jag förstod hur musen på denna laptop funkar, men nu är problemet i alla fall löst. Jag hade ganska bra flow idag när jag skrev på rapporten. Jag läste igenom hela material & metod och började redigera. Inledningen gjordes om och gav utrymme till mer teori. Det svåra med att skriva är att det ibland känns som om att jag återupprepar mig när jag försöker förklara djupare och att det lätt blir kvantitet och inte kvalite. Men jag antar att det är det som alla kämpar med när de skriver. Jag jobbade inget i bilen som jag trodde jag skulle kunna göra – riksväg 70 är (som jag glömmer mellan varje år) ganska kurvig. Ju längre man åker från Stockholm mot Idre, desto sämre blir vägarna.
Jag hoppas att det nu inte blir så att jag fastnar i början på rapporten och sedan inte kommer igång med analysen. Jag har fortfarande ganska gott om tid kvar, men jag behöver nog sätta fart på analysen inom de närmaste dagarna. 8 mars kl 23.59 är inlämningen för er som har missat det och även mitt favvodatum. Då ska 90 % av rapporten vara klar. Det ska bli intressant att se om den hinner bli det ;)

I torsdags fick jag ett intressant mejl av en av er som följer bloggen regelbundet. Jag uppskattade mejlet väldigt mycket och kommer att återkomma med några frågor när jag är hemma igen.

Loggbok nr 2 för idag

Hej alla,
Mitt danska tangetbord vøgrar færsvinna från datorn, så från och med nu så blir ø och æ blir annaorlunda. Men ni förstår säkert vad jag skriver ändå :)

Idag har jag jobbat jättemycket  imorse jobbade jag och det kan ni se loggsboksanteckningar från tidigare idag. På eftermiddagen jobbade jag:
Datum: 20 feb 2013
Tidsåtgång: 90 + 120 + 10 = 230 min = 3 h & 50 min

Jag har idag arbetat med min kära uppsats (även så kallad slutrapport). Jag gick igenom mina anteckningar och uppsatser från tidigare i år och har försökt skriva om dem och hur jag tänkte då. Jag har även tagit fram resultat och diagram från min egen enkät. Alla som någonsin har gjort en enkät vet hur pyssligt det är med svaren och sammanställningen samt hur snabbt tiden går åt.
Jag kollade även upp en hel del källor, bara för att vara på den säkra sida – så att jag inte skrivit något felaktigt. Min rapport ligger ungefär i nuläget på 10 A4 sidor, vilket innebär att jag idag ungefär tillfört 5. Det känns bättre nu och jag känner mig mindre stressad. Nøsta gång jag jobbar ska jag spara allt på USB så att jag får tillgång till det uppe på Idre Fjäll. Då bör jag även gå igenom intervjuverna en gång till, så att det inte är något viktigt som jag har missat.
Jag har även läst igenom material som jag skrivit tidigare och sollat ut vad jag tycker är viktigt och vad som bör finnas med/nämnas i rapporten.