LOGGBOK 29/1

Datum: 29/1 2013
Tidsåtgång: 105 + 15 = 120 min = 2h

Idag har jag äntligen börjat med rapporten! Skrev halva inledningen och halva metoddelen idag. Pratade med Nisse idag som sa åt mig att sätta fart med rapporten. Den är ganska lång hittills, men har gått ganska lätt att skriva eftersom jag har haft ett så bra stöd från mina loggboksanteckningar. Det våra är dock när man skriver material och metod att bara skriva det som är relevant. Jag har svårt för att dra strecket där. Man ska ju vara på frågan vad man har gjort, men ska man även berätta varför man gjorde det? Som tur är har jag lyckats författa i novemberrapporten ganska bra vad jag gjorde under de första månaderna. Det svåra när man skriver är när man blir blank eller tappar tråden, någon som man inte kan förutse. Som tur var så hände det inte idag.

Jag ville egentligen sortera resultatet idag, men det kändes viktigare att komma igång med rapporten. Resultatet från min enkät är i och för sig en del av rapporten, men jag tror att jag kan spara lite av det tills senare.

Jag bläddrade igenom mina 20 frågeställningar idag och tittade på vilka som jag inte hade svarat. De fyra som är kvar hoppas jag på att läkaren eller barnmorskan kan svara på när jag träffar dem.

Det svåra blir att fixa all källorna. Jag har ju använt en mängd olika källor. Och alla fotnoter (fotnötter?) som också ska få plats. Tur att jag i alla fall har kommit en bit påvägen. Jag la även upp en säkerhetskopia på Dropbox.

Nästa gång jag jobbar vill jag fortsätta med rapporten, eftersom den snart ska vara klar. Därefter vill jag kolla på resultatet och försöka reflektera kring det. Kanske även hinna bläddra lite i den andra boken som jag nyligen hittade på biblioteket.

Denna vecka har jag valt att ännu inte sätta upp några nya mål, utan istället använda tiden effektivt till att arbeta.

LOGGBOK 28/1

Datum: 28/1 2013
Tidsåtgång: 15 min

Bokat ny intervjuvtid med två barnmorskor, ska dit på fredag. Mycket av tiden gick åt till att stå deras lååånga telefonkö. Boka även in en “pacient tid” så att jag kan få möjlighet att träffa en läkare och intervjuva honom eller henne.

Lämnade tillbaka diktafonen och lånade en ny. Sprang på Nisse och passade på att fråga hur vi gör med min rapport, men tanke på att jag har publicerat delar av mina analys här. Lösningen blir att jag helt enkelt får citera mig själv. “Som Emma Kragelund skrev i…” Undra om jag då kan bara använda förnamn?! “Som Emma skrev”, med tanke på att jag “känner” henne. ;)

LOGGBOK 25/1

Datum: 25/1 2013
Tidsåtgång: 45 min

Idag har jag sammanställt resultatet från min egen fältundersökning. Jag valde ju som tidigare berättat att göra en enkät med 6 frågor. Så idag har jag ritat tabeller och diagram över resultatet. Jag har även försökt att skriva någon kommentar kring varje resultat. Sedan fortsatte jag med att försöka ta fram statestik över hur många som tidigare svarat på en fråga som på nästa har svarat detta, ni vet följdfrågor. De är lite knepigare att få till snyggt, eftersom man manuellt måste sortera och sammanställa dem. Totalt fick jag in 108 svar av kvinnor i åldrarna 13-35. Jag valde att bara fråga kvinnor bosatta i städer bland annat i Stockholm och Västerås.

Nästa gång ska jag fortsätta med resultatet och även försöka boka en ny intervju.

LOGGBOK 23/1 2013

Datum: 23/1 2013
Tidsåtgång: 30 + 30 + 30 + 15= 105 min

Idag utnyttjade jag min håltimme till att arbeta effektivt med projektarbetet. Jag började med att gå igenom intervjufrågorna (eftersom jag inte orkade igår efter träningen). Tog bort en, lade till två nya och regerade två. Därefter började jag skissa på ett citat a la rättigheters formulär inför intervjuven. Jag gjorde ett första utkast och mejlade det sedan till Sofie (Blackebergs gymnasiums bibliotekarie, som gärna ställer upp och hjälper snälla och ambitiösa elever). Jag gick på lunch men efteråt mötte jag upp henne i bibblan för att diskutera hur jag skulle göra med citat/rättighetsblanketten. Vi gick igenom mitt förslag och diskuterade fram olika lösningar. Slutresultatet kan du se här. Emma Kragelund rättigheter citat

Därefter slände jag iväg ett mejl till min handledare Nisse för att påminna honom om ett papper som jag behöver och att han ska kolla här lite då och då.

Efter skolan hade jag bokat ett möte med två barnmorskor och två läkare. Tyvärr blev det något stort missförstånd, för när jag stod utanför deras dörr klockan 15 idag så öppnade ingen och ingen svarade i någon slags telefon. Tyvärr. Vilken otur! Efter en 30 minuters väntan i värmen gav jag upp.

Mitt i allt ringde dessutom en kille från skolans ITavdelning och var sur för att jag inte lämnat tillbaka diktafonen. Jag förklarade läget och berättade att jag sökt honom två gånger igår samt skickat två mejl. Då gav han med sig och lät mig behålla den fram tills på måndag.

På vägen hem tittade jag in på min enkät för att kolla ungefär hur många som svarat. 82 anonyma svar hade jag hunnit få in. Jag vill ju gärna ha några fler, så jag bestämde mig för att skicka ett PM till min kusin Sarah. Sarah driver ett eget företag och har brett kontaktnät i just den åldersgruppen som jag söker svar i.

Idag har jag lärt mig att skriva ett kontrakt (som förhoppningsvis är vattentät – nördhumor), vilket är något som jag förmodligen kommer ha stor nytta av i framtiden. Jag har även lärt mig att jag ska dubbelkolla vikiga inbokade möten och även påminna de jag ska träffa i god tid innan, så att inga missförstånd uppstår. Jag har även lärt mig att ITkillarna inte läser mejl, vilket innebär att om det blir några förseningar av lånade prylar bör jag prata med dem IRL – ett mejl räcker inte.

Tyvärr innebär dagens missförstånd att jag blir tvungen att försöka få tag på en ny tid hos dessa läkare och barnmorskor. De har dåliga telefontider, men jag hoppas att jag kan fixa en ny interjuv snart. Bara förargligt helt enkelt.

Men det postiva med idag är att nya svar rullar in på löpande band sedan Sarah uppmanade sina bekanta att fylla i enkäten! :)

Genomgång rapporten och ny tid för interjuv

Tidsåtgång 45 min
Datum 22 jan

Idag hade Nisse och Anders föreläsning om hur vi ska skriva vår rapport och vad vi bör tänk på. Vi gick även igenom inlämningarna och redovisningarna under våren.

Därefter ringde jag upp Annika på ungdomsmottagningen för att boka om vår interjuv. Hon föreslog att vi istället skulle ses imorgon, onsdag den 23/1 kl 15. Då får jag möjlighet att vara med under deras fika och kan fråga de två läkare och de tre barnmorskor som arbetar där samtidigt. Det tyckte jag var en bra idé.

Därefter knatade jag upp till IT avdelningen för förlänga lånet på min diktafon. Tyvärr var ingen där. Får helt enkelt mejla dem att jag behöver låna den fram tills på måndag istället.

Senare ikväll så kommer jag gå igenom interjuvfrågorna som jag förberett och numrera samt ordna dem i den ordning efter viktigast. Jag behöver även bestämma mig för hur jag ska citera dem och fixa papper så att de kan skriva under att de godkänner att jag spelar in dem.

LOGGBOK 15 jan 2013

Datum: 15/1 2013
Tidsåtgång: 123 min

Idag började jag med att skicka ett mejl till Västerorts ungdomsmottagning. Då det bara har telefontid en gång om dagen mellan 11 och 12 har det varit svårt för mig att boka en tid. Sedan gick jag igenom förra veckans mål och markerade vilka som var fixade och vilka som ska stanna kvar för denna vecka.
Därefter fortsatte jag att läsa de artiklar som handlar om p-pillerskandalen eller p-pillerupproret i Frankrike. Tyvärr har jag inte lyckas skriva något vettigt kring det idag – jag har svår skrivkramp. Jag gav helt enkelt upp, men sparade länkarna så att jag kanske imorgon eller på torsdag kan försöka skriva lite kring det.

Jag fortsatte på min enkät, men kom på att det vore effektivare om jag istället kortade ned antalet frågor. Jag gjorde en ny enkät med 5 frågor, dessa kan ni se här. Efter mejlkontakt med min handledare Nisse så lade jag till ytterliggare en fråga.  Jag skapade ett event på Facebook där jag bjöd in 200 av mina kvinnliga vänner i åldern 13-35. Där skrev jag även kort om enkäten och i vilket syfte det skulle användas i. Kommenterade även att resultatet kommer att publiceras och diskuteras här. Nu har det gått ungefär 30 minuter sedan jag publicerade detta på Facebook och jag har redan fått in 21 seriösa svar. Detta innebär att ungefär 10,5 % av de tillfrågade redan har svarat. Detta gör att jag förhoppningsvis snart kan börja sammanställa resultatet.

Jag fortsätta på mitt arbete och bläddrade lite i boken “P-piller” med dr Robert W. Kistner som jag nyligen hämtade på biblioteket. Boken är på över 300 sidor, så vi får se om jag får tid att läsa hela den. Boken trycktes 1970, men verkar dock ganska mordern. Vi får helt enkelt se.

Jag mejlade även skolans ITkillar för att fråga om jag kan få låna en diktafon av skolan till min (förhoppningsvis snart) interjuv. Sist jag spelade in med mobilen blev det ganska bra, men med iPaden blev det ännu sämre. Jag vet att en diktafon vore den bästa lösningen, så om det vore möjligt skulle jag bli jätteglad om de kunde tänka sig låna ut en. annars får jag ta mobilen och hoppas på det bästa.

Nästa gång jag arbetar kan jag förhoppningsvis skriva klart mina kommentarer till p-pillerupproren i Frankrike. Jag hoppas på ett riktigt skrivarflyt så att jag kan bli klar. Nästa gång det är schemalagt projektarbete ska vi träffas och få föreläsning på hur rapporten ska skrivas. Jag hoppas att den föreläsningen inte blir allt för tråkig…

Nya mål vecka 3

1. Få in svar på enkäten!
2. Sammanställa resultaten från enkäten i tabeller.
3. Boka interjuv läkare + barnmoska
4. Träffa barnmorskan
5. Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre.
6. Ta reda på mer information kring p-pillerskandalen i Frankrike. Kolla även på tyska och engelska medier!
7. (Planera vårens arbete, när är nästa deadline?)

Enkät kort version

Jag gav upp på den långa enkäten, det är viktigare att jag får ut enkäten i tid och så att jag kan börja analysera den. Därför har jag gjort en kort version, med de 5 viktigaste frågorna. Enkäten vänder sig till tjejer/kvinnor i åldern 13-35.

Har du under någon period i ditt liv ätit p-piller?
Vilken sorts p-piller åt du?
Upplevde du några negativa biverkningar?
Om ja, vilka upplevde du?
Skulle du rekomendera en vän att äta p-piller?

Kolla i formuläret på länken https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dGRZdVRPeEhxSk1RNTdYdUl2Snl0bWc6MQ

Målgenomgång vecka 2

1. Få in svar på enkäten! NEJ! Är inte klar med enkäten efter diskussioner med Sofie.
2. Bli klar med boken  “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” JA!
3. Boka interjuv läkare + barnmoska  NEJ! Dåliga öppettider – jag har haft viktiga lektioner. Ska boka imorgon.

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller. JA!
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. JA! p-pillerskandalen i Frankrike dök upp!

(Planera vårens arbete.)

Jag hann i alla fall med 3 av mina 6 mål. 3 mål stannar alltså till vecka 3.