P-piller: fördelar, nackdelar, risker

Datum: 27 nov
Tidsåtgång: 70 min

Idag började jag med att gå igenom de 58 nya kommentarerna jag fått under tiden jag var borta. Sedan kollade jag mina tidigare mål och satte upp nya (den tiden räknas dock inte in här, se tidigare inlägg).
Surfade lite på Dagens medicins hemsida för att ta reda på om det har skrivits någoting nytt om p-piller. Det hade det, men inte om biverkningar. Istället handlade det om kostnadsfrågan och hur mycket landstingen sa betala. Men det är ingenting som spelar roll i detta projektarbete.

Läste sedan var vårdguiden skriver om p-piller, kombinationsp-piller och läkemedel till tonåringar, för att skaffa mig en bild om vad vi kan lära oss kring detta ämne innan vi besöker en läkare. Läste även sakraresex.se frågor kring p-piller.

Jag hämtade ner mina frågor från Dropbox för att läsa dem och påbättra svaren. Jag valde att göra detta eftersom jag insåg under tiden jag skrev novemberrapporten sist att det kanske vore bra att fylla i och svara på några av frågorna nu när jag kan lite mer om ämnet.

Jag hämtade sedan boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” för att se vad professorn Lars Ph Bengtsson och docenten Nils-Otto Sjöberg har att säga kring ämnet. Jag fick en hel del bra svar på flera av mina frågor, bland annat vilka de vanligaste biverkningarna var och vad man kunde försöka göra åt dem. Enligt dem skulle en flicka kunna minska biverkningen illamående genom att ta tabletterna vid kvällsmaten eller precis innan läggdags.
Jag markerade ut flera viktiga saker i boken och dessa kommer jag skriva om nästa gång.

/Emma, som kör mot Solna för att gå på betygsträff… :)

 

Mål vecka 48

Datum: 27 nov
Tidsåtgång: 15 min

Planerade mål:

1.Genomföra ändringar i projekplanen och anpassa den så att den stämmer bättre.
2. Försöka skriva och reflektera kring de tre olika artiklarna.
3. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och ppiller.
(4. Alternativt: börja läsa ur boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”.)
5. Bläddra lite i några aktuella medicintidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema.

Denna vecka hade jag bara planerat (enligt projektplan version 2 sep) att hålla redovisningen. Det var väldigt bra tänkt eftersom det är mycket i skolan (har både Svenska C retorik argumenterande tal på fredag och Fysik B prov på tisdag). Jag har dock valt att under denna vecka börja läsa boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”. Det ska bli intressant att se om jag lär mig något nytt eller om jag redan vet allt. Den kanske kan ge svar på några av de grundläggande frågorna som jag har kvar – vi får se ;)

/Emma, som går in på eniro för att kolla hur hon ska ta sig till Solna senare ikväll…

Mål genomgång vecka 47

Datum: 27 nov
Tidsåtgång: 15 min

Planerade mål:

1.Genomföra ändringar i projekplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Använda en artikeldatabas och hitta + läsa minst 2 olika artiklar om p-pillers biverkningar. JA! :)
3. Försöka skriva och reflektera kring de tre olika artiklarna.
4.. Göra klar samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och ppiller. 5. Alternativt: börja läsa ur boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”.
5. Bläddra lite i några medicintidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. NEJ! Läste dock Dagens medicin och hittade ett flertal artiklar.
6. Skriva rapporten om hur långt jag har kommit. JA!
7. Förbereda en redovisning på 3-4 minuter för de andra i min projektarbetsgrupp om vad jag arbetar med. NEJ! (min handledare hade glömt att meddela mig att de flyttat redovisningen från den 27 november till den 20 november). 

Novemberrapporten – check! :)

Datum: 22 nov 2012
Tidsåtgång: 90 min

November är inte än över men trots det är jag klar med rapporten. Den ska vara inlämnad imorgon, så idag jobbade jag bara med det sista + finslipningen. Texten täcker perioden mellan den 1 september till den 16 november och jag tror att jag har fått med de viktigaste händelserna. Ni som läser bloggen får fortsätta följa mig, för arbetet tar inte slut förrens i april.

Idag blev jag även spammad av 71 nya kommentarer här på bloggen. Jag måste hitta ett nytt bra spamfilter, då det gamla inte verkar fungera. Suck. Så tills vidare får jag sitta och manuellt klicka bort varenda kommentar som inte relevant.

Jag hoppas att jag får grönt ljus av min handledare att lägga upp rapporten på bloggen, jag har jobbat hårt med den (som ni säkert har lagt märket till) och därför vore det synd om bara en person fick läsa den. me  som sagt, det är en sammanfattning av september till november, resten står på bloggen.

Nu har jag mejlat rapporten till Nisse och har även lagt upp en säkerhetskopia på Dropbox. Och fixat alla kommentarer! :)

/Emma, som undrar hur hon köra för att ta sig till Bosön imorn..

 

Anteckningar

Datum: 20 nov 2012
Tidsåtgång: 1h 31 min

Idag har jag läst flera artiklar om p-piller och biverkningar hos tidningen Dagens medicin. Läs mina åsikter här.

Arbetet har gått bra, dock är det ganska jobbigt att ibland när man läser längre artiklar hitta den delen som just handlar om det som jag söker. Det kan ta tid och är inte alltid så roligt. Svårigheter har legat hos källhänvisningen, att medierna inte skrivit ut tex författarnamn, datum mm.

Jag jobbade idag vidare med att hitta fler intressanta artiklar kring ämnet, för att se vad som det har skrivits om i våra medier. Jag har fått djupare kunskaper i hur viktigt det är med kommunikation, och hur något viktigt som inte sägs kan ha stora negativa effekter. Jag kommer ha nytta av mina åsikter och reflektioner senare när det blir dags att skriva slutrapporten och föreläsningen. Dessutom hittade jag äntligen lite siffror som kan vara mycket bra att använda i båda fallen.

Dessutom fortsatte jag idag att skriva på rapporten som ska in på fredag. Är klar till 90 %, imorgon blir texten förmodlingen helt och hållet klar.

 

16 åring avled av sina p-piller

Dagens Medicin rapporterade den 16 oktober 2012 om en tonårsflicka som i närheten av Borås avled efter en blodpropp i lungan förutsakat av p-piller. Artikeln hittar ni här.

Flickan hade tagit tabletterna i 3 månader och besökte en läkare för yrsel, huvudvärk och smärtor i vänster sida av rygg, nacke och bröstkorg. Hon nämde inte för läkaren att hon då åt p-piller.

Vi vet alltså att de tidiga teckena för en blodpropp i lungan kan vara just dessa. Det skulle vara väldigt intressant att jämför 19åriga Isabellas med flickan som avlidigt och jämföra deras tidigare symptoner.Det skulle även vara intressant att få reda på om båda flickorna åt samma eller olika preparat.

Någonting som jag reagerar stark på är kommunikationen mellan vårdcentralen och ungdomsmottagningen inte fungerade. “När man skriver ut p-piller till unga flickor kan man föreslå att uppgiften förs in i deras journal.”
Jag blir förvånad när jag läser detta, det borde vara en självklarhet att ALLA mediciner som man äter och ALLA besök man gör hos en läkare rapporteras in i journalen, jag menar det är därför journalen finns.
Jag slängde iväg ett mejl nu till en ungdomsmottagning, och förhoppningsvis får jag snart svar i just denna fråga. Varför skulle det inte skrivas in i journalen, precis som alla andra läkarbesök? Den enda anledningen, som jag i nuläget kan komma på är, att man kanske inte vill att barnmoskor (som skriver ut p-piller till de unga flickorna, men inte är utbildade läkare) ska kunna få tillgång till alla patienter journaler. Men då ska vi kanske snarare ändra på det och se till så att bara läkare får skriva ut p-piller.

Många av de unga tjejerna som jag pratar med vittnar om att läkaren inte informerade dem om eventuella biverkningar, utan att de själva kunde läsa det sedan på bipackssedeln. Och att deras läkare bara skrev ut tabletterna och förklarade för dem hur de skulle äta tabletterna. Om det går till på detta sätt på fler ställen runt om i landet är det inte konstigt att de unga tjejerna fortsätter att äta tabletterna. Som en av mina bekanta sa, låt oss kalla henne för A: “Jag har tappat två år, då jag konstant har mått dåligt på grund av dessa tabletter.” Naturligtvis hade läkaren inte i förväg kunnat veta att hon skulle reagera så på sina tabletter, men han eller hon hade i alla fall kunnat sagt: “Om du upplever det så hör av dig, så kan vi prova något annat”. Det påstås från olika läkare att det ska vara möjligt att hitta ett p-piller som passar alla, men då måste man vara beredd att pröva en hel del. Men om du ska prova, låt oss säga 5 olika preparat innan du hittar det rätta, så kommer det innebär 5×3 månader= 15 månader där du mår dåligt. Är det verkligen värt det?

“Blodförtunnande medicin och p-piller orsakar allvarliga biverkningar hos betydligt fler än vad som varit känt. En ny studie visar att hela 85 procent av misstänkta hjärnblödningar och blodproppar aldrig rapporteras av läkarna.”
DN genom Dagens medicin.

Äntligen lite siffror! Vi vet redan att det är väldigt ovanligt att biverkningar av p-piller rapporteras av läkarna, men att 85 % gör det, är riktigt riktigt illa.

Jag drar tre slutsatser av dagens lästa artiklar. Denna gång blir det tre uppmaningar, som jag hoppas att alla tar till sig. Om det är något som vi kan lära oss av de andra tjejernas elände så är det:
1. se till så att p-pillrerna och dina besök hos läkare/barnmoskan skrivs in i journalen.
2. Läs bipackssedeln innan du tar din första tablett.
3. Tala alltid om för läkaren att du äter p-piller, även fast du söker vård för någonting helt annat. Det kan nämligen hänga ihop.

/Emma, som drar på sig träningskläderna och sticker till gymmet.

 

Rapport nov del 2

Datum: 18 nov
Tidsåtgång: 25 min + 10 min

Idag har jag skrivit klart första utkastet av min novemberrapport. Rapporten täcker perioden från 1 september till 16 november och beskriver vad jag har gjort. Jag gjorde, precis som jag beskrev igår, först en översikt med stödord (hämtade dem från loggboken). Denna blev till grund när jag sedan skrev mer i detalj. Rapporten blev bara en A4 sida, precis som det ska vara, men det känns som om att jag har missat något. Eller jag vet inte. Det känns bara som om att det är en väldigt liten inlämning, men tanke på att slutrapporten kommer bli 20-30 A4 sidor enligt alla andra.Men min handledare sa att den inte skulle vara längre, så det kanske inte är en så viktig rapport i alla fall.

Jag lär mig mer för varje gång som jag arbetar, idag blev jag uppmärksammad på hur mycket jag faktiskt hann göra under oktober månad. Låt oss hoppas att november och december månad blir lika intensiva och produktiva.

Dessutom hann jag idag gå igenom kommentarerna som kommit upp på bloggen och spammarkera de som inte hör hemma här. :)

/Emma, som glädjs över att hon i fredags, på sin 18årsdag tog körkort och därför nu helhjärtat kan satsa på projektarbetet.

Rapport november del 1

Datum: 17 november 2012
Tidsåtgång: 90 min + 10 min

Idag har jag börjat skriva på projektrapporten som ska in på fredag. Jag jobbade ganska strukturellt och gick igenom gamla bloggpostar från augusti, september, oktober och november för att ta reda på vad jag hittills har gjort. Sedan skrev jag upp små stödord och även hur mycket tid jag har lagt ned.

Jag har nu skivit klart första utkastet för vad jag gjort under hela augusti och september månad. Dessutom hann jag även skriva vad jag har gjort under halva oktober månad.

Dessutom hittade jag en väldigt intressant artikel från Dagens medicin kring mitt tema, men jag skriver mer om det imorgon.

Projektplanen har ändrats lite och därför kommer en ny uppdatering snart. Förhoppningsvis hinner jag fixa det imorn. Imorgon ska jag även försöka bli klar med novemberrapportens första utkast.

/Emma, vars tankar lämnar projektarbetet och istället funderar på hur hon ska lära sina simskolebarn att göra kullerbyttor i vattnet.

 

Mål – förslag vecka 47

Datum: 11 november 2012
Tid: 10 min

Mina mål

1.Genomföra ändringar i projekplanen och anpassa den så att den stämmer bättre.
2. Använda en artikeldatabas och hitta + läsa minst 2 olika artiklar om p-pillers biverkningar.
3. Försöka skriva och reflektera kring de tre olika artiklarna.
4.. Göra klar samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och ppiller. 5. Alternativt: börja läsa ur boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”.
5. Bläddra lite i några medicintidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema.
6. Skriva rapporten om hur långt jag har kommit.
7. Förbereda en redovisning på 3-4 minuter för de andra i min projektarbetsgrupp om vad jag arbetar med.

Planerad tidsåtgång: återkommer.

De överstruktna målen skjuter jag på framtiden.

Mål – genomgång vecka 45

Datum: 11 november 2012
Tidsåtgång: 15 min

Mina mål
1.Genomföra ändringar i projekplanen och anpassa den så att den stämmer bättre.
2. Använda databasen Artikelsök och hitta + läsa minst 3 olika artiklar om p-pillers biverkningar.
3. Göra klar samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och ppiller.
4. Alternativt: börja läsa ur boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”.

Planerad tidsåtgång: 5,5 h.

Utförda mål
2. Använda databasen Artikelsök och hitta + läsa minst 3 olika artiklar om p-pillers biverkningar.
Resultat: Läste bara 2 artiklar. Mina reflektioner finner ni här

Tidsåtgång: 146 min = 2 h och 26 min.