Målgenomgång vecka 2

1. Få in svar på enkäten! NEJ! Är inte klar med enkäten efter diskussioner med Sofie.
2. Bli klar med boken  “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” JA!
3. Boka interjuv läkare + barnmoska  NEJ! Dåliga öppettider – jag har haft viktiga lektioner. Ska boka imorgon.

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller. JA!
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. JA! p-pillerskandalen i Frankrike dök upp!

(Planera vårens arbete.)

Jag hann i alla fall med 3 av mina 6 mål. 3 mål stannar alltså till vecka 3.

Loggbok 8 jan 2013

Datum: 8 jan 2013
Tidsåtgång: 2 h 10 min

Idag började jag att gå igenom målen från förrförra vecka, för att kolla vad som redan är gjort och vad som behövs göras. Jag satte även upp några nya mål. Dem kan du läsa här. Därefter tog jag fram den lilla boken och fortsatte läsa den. När jag var klar satte jag igång och funderade över de ställen som jag markerat i boken. Mina tankar och reflektioner kan du läsa här. Därefter plockade jag fram mitt Worddokument med de frågor som jag vill ha svar på innan jag är klar med arbetet. Det är totalt 20 frågor och jag har svarat på ungefär 16 av dem. Det innebär att jag har klarat av ännu ett av mina mål för denna vecka. Några av frågorna kommer jag också att ta med mig när jag ska på interjuv med läkaren/barnmorskan. De frågor som jag har kvar att försöka svara på är:
1. Hur ändras kroppen av dessa preparat? Kort och lång sikt.
2. Varför gör man åt biverkningen retlig eller nedstämd?
3.
Varför uppstår huvudvärk som en vanlig biverkning? Vad händer egentligen i kroppen för att vi ska känna smärta just i huvudet?

Det ska bli jätteintressant att höra vad läkaren eller barnmorskan har för svar. Dessutom hann jag skriva fler frågor som jag vill ha svar på, bland annat hur ett vanligt första möte går till med en ung tjej som vill ha p-piller.

Jag kom även idag fram till att gravida kvinnor löper 10 gånger större risk att drabbas av blodpropp. Kvinnor som äter p-piller har 4 gånger större risk. Rätt intressant faktiskt.

Arbetet idag har gott bra. Svårigheter som jag har stött på är att jag även fick svar av vår bibliotekarie Sofie som har kollat på min enkät. Hon hade några kommentarer som jag gärna skulle vilja diskutera med henne och eventuellt sova på saken för att försöka komma på hur jag ska uttrycka mig bättre och formulera frågorna annorlunda.

Idag har en även repeterat många av mina kunskaper inom detta område, när man nästan inte har arbetat med någonting under två veckor som glömmer man tyvärr en hel del.
Idag har jag dock även lärt mig betydligt mer varför biverkningarna uppstår och vad de tillfogade hormonerna faktiskt gör i kroppen.

Projektplanen kommer att göras om, med tanke på att tidsplanen ska passa vårterminen. Nästa inlämning i projektarbete och redovisning är om två till tre veckor, så det är nog dags att snart börja förbereda den. Jag tycker att jag hittills i arbetet har kunnat svara väldigt bra på mina frågeställningar i projektplanen.

Diskussion av boken P-piller fördelar, nackdelar, risker

Jag är precis klar med boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” och tänkte att jag skulle ta en sammanfattning här för er samt skriva lite om mina egna reflektioner. Boken eller snarare häftet är krivet av professorn Lars Ph Bengtsson och docenten Nils-Otto Sjöberg. Boken kom ut 1975 men har dock en hel del relevant innehåll.

I boken skriver de att p-pillerhormonerna har samma verkan som äggstockhormonerna. Det stämmer ju bra, eftersom p-pillret är konstruera så att det ska vara som ett tillskott med extra könshormoner. Vissa av graviditetssymptomerna kan likna de verkningarna som man kan få av p-piller och som exempel ges illamående, viktökning samt spänningar i brösten. Detta är logiskt eftersom just under en graviditet ökar mängden könshormoner i kroppen.

Enligt häftet och Socialstyrelsens brochyr “Fakta om preventivmedel” (antagligen då också från 1975) så är antalet grvida under ett år mellan 0-0,5 st som intar kombinationsp-piller. Detta känner vi ju igen från andra informationsbroschyrer som är aktuella idag.

“Det är emellertid säkert, att risken för blodpropp är mycket mindre för en kvinna, som äter p-piller än för en gravid kvinna.”
På Vårdguiden, Blodpropp i benet, skriver de (Gabriella Signäs, 2011-10-04): “Risken för blodpropp ökar om du varit stilla en längre tid eller tagit p-piller eller östrogen”.
På läkartidningen.se skriver Pelle G Lindqvist (2006-05-02 nummer 18):“Graviditet ökar risken för venös tromboembolism (VTE) cirka tio gånger, och incidensen i Sverige har rapporterats vara 1,3 per 1000 graviditeter“. Ursprungskällan är: Lindqvist P, Dahlbäck B, Marsál K. Thrombotic risk during pregnancy: a population study. Obstet Gynecol 1999;94(4):595-9. Hela artikeln från Läkartidningen finner du här.
Vi vet att kvinnor som äter p-piller löper en 4 gånger så stor risk att drabbas av blodpropp. Graviditeten ökar risken för blodpropp med ungefär 10 gånger. Det är fantastiskt att man redan 1975 visste om detta! :)

Professorn och docenten slår även hål på en av de vanligaste myterna kring p-piller : “P-piller ändrar inte fruksamheten”. Dock vet vi sedan tidigare att det tar vanligen tar mellan 3 månader och ett år innan kroppen har återgått till det normala efter upphör av p-piller.

“Men innan du börjar använda p-piller, bör du få en gynelogisk undersökning …. som alla kan ge dig ett recept på p-piller.”
Många av de unga tjejer som jag har talat med och som har berättat om sina besök hos Ungdomsmottagningen fick inte genomföra en gynelogisk undersökning innan de fick sina p-piller utskrivna. Min fråga är då: Vad ser läkarna/barnmoskorna när de undersöker som kan vara bra att veta när de skriver ut p-piller?
Den frågan ska jag ta med mig till ungdomsmottagningen när jag ska dit och interjuva barnmorska och läkare.

Slutligen tycker jag att boken är läsvärd för att kvinnor inför sitt besök hos ungdomsmottagningen i syfte av att få p-piller. Den berättar kort men informellt om biverkningar, risker men även om de viktiga fördelarna. Boken svara även på frågor som: vad bör jag göra om jag har glömt att ta min tablett?
Jag tror att det kan vara en bok som är bra att ha i bakhuvudet även under tiden man äter p-piller.

Mål vecka 2

Nya mål:
1. Få in svar på enkäten!
2. Bli klar med boken  “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”
3. Boka interjuv läkare + barnmoska

Mål kvar sedan tidigare:

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre.
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller.
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema.

(Planera vårens arbete.)