Målgenomgång vecka 51

Nya mål:
1. Planera vårens arbete. NEJ! saknar provschema!!
2. Fortsätta läsa i boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” NEJ!
3. Göra klart första utkastet för enkäten. JA!

Mål kvar sedan tidigare:

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller. NEJ!
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. NEJ!

Det är många mål, men jag ska försöka boka av minst 50% under denna vecka. Resten får jag helt enkelt göra klart under jullovet.

Did not happen… Men uppnåde i alla fall ett väldigt viktigt mål! Enkäten är klar! :)

Loggbok 27 dec 2012

Datum: 27 dec 2012
Tidsåtgång: 80 min

Idag började jag med att göra klar version 2 på enkäten. Den finns nu här. Jag tänkte prata med några av mina vänner, som jag vet äter p-piller och be dem fylla i enkäten, samt ge mig respons på den. På så sätt hinner jag utvärdera den innan den stora massan ska fylla i frågorna.

Därefter fortsatte jag att på socialstyrelsens hemsidan försöka hitta rapporten från den 16åringa flickans död. Läs mer om henne här. Tyvärr hittade jag inte heller någon rapport idag, men jag skickade ett mejl till Socialstyrelsen, så förhoppningsvis har jag svar snart. Artikeln från Riskronden (nr 5 2003) innehöll dock tre andra liknande intressanta fall. Jag ska försöka skriva lite om det senare.

Jag hittade på Läkemedelsverkets hemsida en rapport som berättar att en kvinna i genomsnitt har tre till fyra gånger ökad risk för blodpropp jämfört med kvinnor utan p-piller. Nu vet jag alltså vilken källa som Borås Tidningar hade när de hävdade detta i en av sina artiklar. Dock är kunskaper om vilka kvinnor som insjuknar, eller är känsliga för riskeffekten, ofullständiga. Men det är kanske någonting som förhoppningsvis det snart är ändring på.

Jag hittade även en utvärderingsrapport från Socialstyrelse om ett  någolunda nytt p-piller (juni 2012) som det ska bli kul att gå igenom nästa gång.

4 gånger större risk för blodpropp för kvinnor som äter p-piller

“Risken för blodpropp är störst under det första året då kvinnor, som inte tidigare haft p-piller, äter kombinerade hormonella preventivmedel. Risken för blodpropp ökar fyra gånger för fullt friska kvinnor, jämfört med kvinnor som inte äter p-piller (20-40 kvinnor av 100 000 drabbas/år).De som tillhör riskgruppen (ärftlighet, kraftig övervikt, diabetes, högt blodtryck) har ännu större benägenhet för blodpropp vid p-pillerbruk.” (Borås Tidningar, ”Det är viktigt att känna till risken”, 2009-10-17, Hannele Parviainen)

Borås Tidningar skriver på sin hemsida, bredvid en av sina artiklar ovanstående citat. Jag blev naturligtvis nyfiken och försökte ta reda på vem som hävdar det. På läkemedelsverket hemsida finner jag denna information:
“Av kvinnor som inte har några riskfaktorer för blodpropp (till exempel ärftlighet, kraftig övervikt, diabetes, högt blodtryck) och som använder p-piller med lågt östrogen-innehåll (mindre än 50 mikrogram etinylestradiol) drabbas mellan 20-40 kvinnor/100 000 kvinnoår av blodpropp. Detta skall jämföras med 5-10 fall av blodpropp per 100 000 kvinnoår hos kvinnor som inte använder p-piller.” (lakemedelsverket.se, “Likartad risk för blodpropp med alla kombinerade p-piller”, 4 juni 2007, författare saknas)

Alltså vet vi numera att risken att drabbas av blodpropp är 4 gånger större om man äter p-piller.

 

 

Loggbok 26 dec 2012

Datum: 26 dec 2012
Tidsåtgång: 11.00- 12.33              93 min

Idag började jag med, som vanligt, att gå igenom kommentarer.47 stycken hann jag gå igenom innan kommentarstiden var slut och jag började arbeta. Jag började med att publicera de två undersökningarna som jag har hittat, en som Aftonbladet har gjord i sammarbete med SIFO och en som Expressen har gjort bland sina webbläsare. När jag får in mitt resultat kring min enkät kommer det vara kul att se om mitt resultat liknar, eller skiljer sig från deras. Se deras resultat här.

Därefter fortsatte jag på deras respektive hemsidor och letade artiklar kring p-piller och biverkningar. På Expressen hittade jag en notits från TT om en 16årig flicka som avlidigt på grund av blodpropp i lungan efter intag av p-piller. Jag hittade ursprungsartiklarna hos Borås Tidningar och började skriva och reflektera kring händelsen. Läs mina tankar här. Jag hittade även en rapport från socialstyrelsen från 2003 om handlade om tre unga tjejer i liknande situationer. Någonting som jag känner att jag är väldigt kritisk mot är att Socialstyrelsen publicerar rapporten 2003 och år 2009 i mars dör den unga flickan.

Jag hittade en massa bra atiklar, som jag kommer kunna ha användning kring senare i arbetet. Nästa gång jag sätter mig ner och arbetar ska jag bli klar med enkäten, så att jag sedan kan bearbeta reslutatet och börja dra slutsatser. Tiden rnner helt enkelt iväg.

 

Avled på grund av blodpropp

Den 16åriga flickan avled på grund av blodpropp, inte lunginflammation eller nackspärr, kan jag läsa hos både Borås Tidning och Expressen. Expressen valde att publicera en kort notis från TT om denna händelse. Den kan ni läsa här.  Två gånger hade vårdcentralen skickat hem flickan med fel diagnos, berättar Borås Tidning. Enligt Socialstyrelsen fick läkarna inte reda på att hon åt p-piller. Läs artikeln här.  Om hennes p-piller intag hade stått i journalen, så hade läkarna haft möjlighet att fått reda på det.

“Socialstyrelsen, som utrett händelsen, konstaterar att kommunikationsbrister inom vården ledde till flickans död. Vårdcentralen och Ungdomsmottagningen uppmanas förbättra sin dialog, bland annat genom att skriva in p-pillerbruk i patientens sjukjournal.”

En annan sak som vi kan lära och ta med oss av denna tragiska händelse är att alltid, oavsett vad du söker vård för, berätta för LÄKAREN att du äter p-piller.

“Sjukvårdspersonal förväntar sig
inte detta allvarliga tillstånd hos mycket unga
kvinnor som söker vård på grund av diskreta
och ospecifika symtom. De inträffade
fallen illustrerar emellertid att dessa mycket
allvarliga biverkningar av p-piller förekommer
även hos mycket unga kvinnor.”

Socialstyrelsen skriver i sin rapport nr 5 2003 om tre olika liknande händelser. Men flickan dog i mars 2009. Sedan socialstyrelsens rapport 6 år tidigare har vi inte fått någon utveckling! Vid det här lagret borde vi har förstått att även unga kvinnor kan få dessa biverkningar. Jag tror att det är viktigt att man i vården uppmärksammar detta och predikar detta om och om igen. Samtidigt har jag förståelse för att det finns otroligt många andra sjukdomar som en läkare eller sjuksköterska bör känna till, och att detta blir så oväsentligt att det drunknar i mängden. Det är kanske dags att vi får ett till specialistområde inom vården? Eller att de utbildade barnmoskorna utbildas mer inom detta område?

Jag ser bara hur åren går och ingen utveckling sker. Borde det inte vara dags att ta tag i detta snart?

“Dödsfallet skrämmer gymnasieeleverna” är rubriken hos Borås Tidningar den 17 okt 2009. Läs artikeln här. Min bild om att de flesta unga tjejerna äter p-piller på gymnasiet bekräftar dessa tjejer som gick på samma gymnasium som den döda flickan. Även detta hade jag tänkt att fråga i min undersökning, bara för att försöka få en bild av hur många unga tjejer som äter p-piller. Det kanske visar sig att jag och den 16åringens kamratter har rätt i antalet. I annat fall kanske vi utgår irån att det är vanligare än det faktiskt är. Förhoppningsvis får vi svar på det snart, då min undersökning snart är klar att skickas ut.

Har du påverkats negativt av p-piller?

aftonbladets undersökning

Källa Aftonbladets undersökning

biverkningar-ppiller-expressen-undersökningPrintscreen den 19 oktober. Idag kan jag inte hitta undersökningen på expressen.se

Det ska bli väldigt intressant att se vilka svar som min undersökning ger och se om dessa liknar de resultat som tididgare har speglats.