Genomgång rapporten och ny tid för interjuv

Tidsåtgång 45 min
Datum 22 jan

Idag hade Nisse och Anders föreläsning om hur vi ska skriva vår rapport och vad vi bör tänk på. Vi gick även igenom inlämningarna och redovisningarna under våren.

Därefter ringde jag upp Annika på ungdomsmottagningen för att boka om vår interjuv. Hon föreslog att vi istället skulle ses imorgon, onsdag den 23/1 kl 15. Då får jag möjlighet att vara med under deras fika och kan fråga de två läkare och de tre barnmorskor som arbetar där samtidigt. Det tyckte jag var en bra idé.

Därefter knatade jag upp till IT avdelningen för förlänga lånet på min diktafon. Tyvärr var ingen där. Får helt enkelt mejla dem att jag behöver låna den fram tills på måndag istället.

Senare ikväll så kommer jag gå igenom interjuvfrågorna som jag förberett och numrera samt ordna dem i den ordning efter viktigast. Jag behöver även bestämma mig för hur jag ska citera dem och fixa papper så att de kan skriva under att de godkänner att jag spelar in dem.

LOGGBOK 15 jan 2013

Datum: 15/1 2013
Tidsåtgång: 123 min

Idag började jag med att skicka ett mejl till Västerorts ungdomsmottagning. Då det bara har telefontid en gång om dagen mellan 11 och 12 har det varit svårt för mig att boka en tid. Sedan gick jag igenom förra veckans mål och markerade vilka som var fixade och vilka som ska stanna kvar för denna vecka.
Därefter fortsatte jag att läsa de artiklar som handlar om p-pillerskandalen eller p-pillerupproret i Frankrike. Tyvärr har jag inte lyckas skriva något vettigt kring det idag – jag har svår skrivkramp. Jag gav helt enkelt upp, men sparade länkarna så att jag kanske imorgon eller på torsdag kan försöka skriva lite kring det.

Jag fortsatte på min enkät, men kom på att det vore effektivare om jag istället kortade ned antalet frågor. Jag gjorde en ny enkät med 5 frågor, dessa kan ni se här. Efter mejlkontakt med min handledare Nisse så lade jag till ytterliggare en fråga.  Jag skapade ett event på Facebook där jag bjöd in 200 av mina kvinnliga vänner i åldern 13-35. Där skrev jag även kort om enkäten och i vilket syfte det skulle användas i. Kommenterade även att resultatet kommer att publiceras och diskuteras här. Nu har det gått ungefär 30 minuter sedan jag publicerade detta på Facebook och jag har redan fått in 21 seriösa svar. Detta innebär att ungefär 10,5 % av de tillfrågade redan har svarat. Detta gör att jag förhoppningsvis snart kan börja sammanställa resultatet.

Jag fortsätta på mitt arbete och bläddrade lite i boken “P-piller” med dr Robert W. Kistner som jag nyligen hämtade på biblioteket. Boken är på över 300 sidor, så vi får se om jag får tid att läsa hela den. Boken trycktes 1970, men verkar dock ganska mordern. Vi får helt enkelt se.

Jag mejlade även skolans ITkillar för att fråga om jag kan få låna en diktafon av skolan till min (förhoppningsvis snart) interjuv. Sist jag spelade in med mobilen blev det ganska bra, men med iPaden blev det ännu sämre. Jag vet att en diktafon vore den bästa lösningen, så om det vore möjligt skulle jag bli jätteglad om de kunde tänka sig låna ut en. annars får jag ta mobilen och hoppas på det bästa.

Nästa gång jag arbetar kan jag förhoppningsvis skriva klart mina kommentarer till p-pillerupproren i Frankrike. Jag hoppas på ett riktigt skrivarflyt så att jag kan bli klar. Nästa gång det är schemalagt projektarbete ska vi träffas och få föreläsning på hur rapporten ska skrivas. Jag hoppas att den föreläsningen inte blir allt för tråkig…

Loggbok 26 dec 2012

Datum: 26 dec 2012
Tidsåtgång: 11.00- 12.33              93 min

Idag började jag med, som vanligt, att gå igenom kommentarer.47 stycken hann jag gå igenom innan kommentarstiden var slut och jag började arbeta. Jag började med att publicera de två undersökningarna som jag har hittat, en som Aftonbladet har gjord i sammarbete med SIFO och en som Expressen har gjort bland sina webbläsare. När jag får in mitt resultat kring min enkät kommer det vara kul att se om mitt resultat liknar, eller skiljer sig från deras. Se deras resultat här.

Därefter fortsatte jag på deras respektive hemsidor och letade artiklar kring p-piller och biverkningar. På Expressen hittade jag en notits från TT om en 16årig flicka som avlidigt på grund av blodpropp i lungan efter intag av p-piller. Jag hittade ursprungsartiklarna hos Borås Tidningar och började skriva och reflektera kring händelsen. Läs mina tankar här. Jag hittade även en rapport från socialstyrelsen från 2003 om handlade om tre unga tjejer i liknande situationer. Någonting som jag känner att jag är väldigt kritisk mot är att Socialstyrelsen publicerar rapporten 2003 och år 2009 i mars dör den unga flickan.

Jag hittade en massa bra atiklar, som jag kommer kunna ha användning kring senare i arbetet. Nästa gång jag sätter mig ner och arbetar ska jag bli klar med enkäten, så att jag sedan kan bearbeta reslutatet och börja dra slutsatser. Tiden rnner helt enkelt iväg.

 

Powerpoint…

Datum: 7 dec 2012 & 9 dec 2012

Tidsåtgång: 30+ 30 min = 60 min

Jag läser Svenska C Retorik som inviduellt val. Under dagens lektion har vi fått möjlighet att förbereda en powerpoint till vårt informerande tal. Jag tänkte slå två flugor i en smäll och prata några minuter om mitt projektarbete.

Jag föreberedd 5 slides med stödord och annan viktig basinformation och läste på lite allmänt om p-piller. Detta kan jag troligtvis ha nytta av senare i projektarbetet då jag eventuellt kommer göra en egen föreläsning, då med powerpoint som stöd.

Anteckningar 5 dec 2012

Datum: 5 dec 2012
Tidsåtgång: 55 min

Idag började jag med att gå igenom de nya kommentarerna och spammarkera de som inte hör hemma här. Efter det så letade jag efter en bättre pluggin som automatiskt tar bort spamaktiga kommentarer. Hittade en, så nu ska det bli intressant att se om den fungerar eller inte.

Efter det fortsatte jag att pyssla lite med hemsidan och ändrade bland annat det här. Fixade några uppdateringar etc. Började sedan arbeta på enkäten som snart kommer att läggas upp och marknadsföras för att få reda på mer om vad befolkningen tycker om biverkningar och deras p-piller. Så fort jag är klar med det första utkastet så kommer jag att publicera det. Detta gjorde jag idag för att jag i eftermiddags på gymmet kom på vilka frågor som jag vill ställa. I Samhällskunskapen har vi arbetat med hur vi ska ställa frågor så att de uppfattas rätt av mottagaren inom sociologi. Detta tror jag kommer jag ha stor nytta av nu när jag ska göra min egen enkät inom projektarbetet. Dessutom passade det bra in här då de andra målen “glöms bort” under denna vecka då jag faktiskt inte hade tänkt och planerat att arbeta alls denna vecka. Detta var för att jag ursprungligen inte hade någon schemalagd tid samt flera prov som har blivit flyttade.

Nästa gång kommer jag nog att fortsätta med enkätundersökningen eller läsa vidare i professorns bok.

 

“Nu ska p-pillren utredas” YAY!

Nu ska p-pillren utredas är rubriken hos svt.se artikel som publicerades den 28 november. Läs artikeln här.

Det är helt otroligt. För första gången ska det undersökas hur kvinnorna faktiskt mår i samband med intag av p-piller. Det blir nästan ett kors i taket. Kvinnokliniken på Karolinska är det som drar igång projektet. I artikeln berättas det också varför man inte har valt att dra igång en sådan studie tidigare, att det inte har varit relevant för läkemedelsindustrin att ta reda på hur deras kunder mår.

Barnmoskan Lotta Blomberg säger såhär till SVT: “Det händer mycket i unga kvinnors liv när de börjar med preventivmedel. De skaffar pojkvän, gör slut, får barn, nytt jobb som kan påverka humöret. Det är lätt att tillskriva p-pillret förändringarna då.”

Naturligtvis har Lotta rätt i att det händer mycket i de unga kvinnornas liv. Och om man tror att ens huvudvärk kanske beror på p-pillrerna så kanske man inte tar tag i det och utreder vad det egentligen beror på. Men jag kan känna att vi där pratar på en väldigt specifik individnivå. Precis som att vi vet att det finns en liten risk för blodpropp. Det finns en anledning till att många unga tjejer idag mår väldigt dåligt och det skulle kunna bero på p-pillerna. Enligt inslaget äter ungefär hälften av Sveriges kvinnor p-piller. Det som nu ska undersökas är om det verkligen finns bevis för sämre humör, minskad sexlust och depression bland kvinnor och om detta beror på tabletterna. Jag ser med spänning fram emot resultatet.

På hemsidan Studentkaninen berättas mer om studien, hur det kommer att gå till etc. (klicka här för att läsa artikeln).

Föreläsning + handledarträff

Tisdagen den 2 okt 2012 kl 12.30 – ca 14.10 och 16-17.
resten av tiden gick åt till ett läkarbesök.

Idag kom skolans bibliotekarie Sofie och föreläste om hur man ska söka information på nätet så effektivt som möjligt. Det var en bra föreläsning för mig, eftersom det var flera saker som jag tidigare aldrig har hört talas om. Sofie hjälpte mig även genom att påminna hur många olika databaser som det finns att söka i, så att när det är dags för mig att söka information inte bara använder de “gamla vanliga” datorbaserna. Jag tror att jag kommer ha stor nytta av detta lite senare i projektet och i framtiden, då det kommer bli vanligare med liknande projekt på universitetet.

Sofie fick mig även till att fundera om jag ska åka till Karolinska någon dag och söka lite information i deras databas. Vi får ser hur jag gör där, et beror lite på hur bra det går med att läsa i böcker och i de databaser som jag redan har tillgång till.

Dessutom hade jag idag handledarträff, då vi gick igenom min projektplan, idéskiss och tidsplan. Allt ser bra ut, så nu är det bara att tuta och köra! :)

Jag har inte stött på några svårigheter idag. Totalt har jag arbetat ca 2 timmar och 40 minuter. Eftersom jag i projektplaneringen inte hade planerat med en handledarträff + föreläsning idag innebär det att jag ligegr ca en vecka efter i planeringen. Dock har jag börjat fundera på hur jag ska göra om den så att den passar bättre med mitt schema. Kanske kan det vara smart att lägga in några tomma luckor här och var som kan fyllas med nya idéer, handledarträffar eller användas som jobba ikapp tid?

Emma Kragelund
Blackebergs gymnasium, NV3E

Projektarbete: Biverkningar vid användning av P-piller