A summary of november and problems

25 feb 2013
Tidsåtgång: 20 min + 50 min

Hej alla,
Idag jobbade jag kort . jag började med att läsa igenom rapporten för att se vad jag hittills har skivit. Rättade en del stavfel/grammatiska fel och ändrade lite på material och metod. Jag började med analysen men kände att jag inte hade något                 flow. Efter några timmars skidåkning började jag jobba igen. Denna gång i ungefär 50 minuter – jag började läsa det jag tidigare skrivit i analysen och det som jag tidigare skrivit under projektets gång och redigerade en hel del. Jag fördjupade mig lite i det som jag gjorde under november månad – sambandet mellan p-piller och blodpropp. Kollade upp några källor online så att de fortfarande var aktuella.

Nästa gång kommer jag nog att lyssna klart på intervjuven – så att jag kan börja plocka saker därifrån. Hade nytta av en hel del av det som barnmorskorna sa, nu när jag jobbar om svåra biverkningar som unga tjejer har fått – när har läkaren gjort fel? Kan man bedöma det så enkelt? Hur kan vi se till att dessa misstag inte uppstår igen? Hur kan vi förhindra att fler unga friska sunda tjejer drabbas utav blodpropp?
Det är viktiga frågor som jag hoppas att jag snart kan svara på. Rapporten kommer att i juni efter min handledares godkännade att publiceras här – då får ni förhoppningsvis svaren.

Checkar in mellan åken i backarna…

Datum: 24 feb 2013
Tidsåtgång: 40 + 30 + 25

Hej alla,
Idag jobbade jag lite mellan åken i backarna. Jag började med att arbeta med slutrapporten. Ändrade saker som jag tidigare skrivit och tog bort en hel del. Därefter fortsatte jag med att titta på reultatet från min egen undersökning. Jag räknade manuellt fram vissa saker i excell, för att kunna göra tabeller på följdfrågor. Detta är för att jag vill bli klar med resultatdelen snart så att jag kan börja med analysen. Tabellerna kommer jag inte att lägga upp här förrens rapporten är inlämnad.
Jag tog paus och åker skidor i några timmar innan jag fortsatte med resultaten. Jag lämnade resultatet och började sedan på analysen. På bloggen, i oktober har jag skrivit om p-piller och klimakteriet. Problemet är att den artikel som Expressen då publicerade är borttagen. Därför blir det mycket svårt att idag titta tillbaka och skriva något om den – jag har ju bara mina egena anteckningar på vad den handlade om.  På deras hemsida står det att de använder sig av två företag som fr i uppgift att lagra deras artiklar elektroniskt. Dock behöver man en inloggning för att komma åt båda servrarna. Så jag slängde iväg ett mejl till skolans bibliotekarie för att fråga om vår skola erbjuder ett login till sina studerande. Annars får jag nog ta bort den biten på analysen. Nu har jag i alla fall markerat den biten i slutrapporten om den artikeln, så att jag lätt kan hitta tillbaka dit.

Rapporten är i nuläget med framsida, förteckning, resultat –allt ca 18 A4 sidor lång. Här går det undan! Nisse – du får kul sedan när du ska läsa min uppsats.

Nästa gång kommer jag att börja om med analysen på nytt och försöka skriva mer om det som jag tidigare börjat reflektera om. Jag vet att loggboken blir ganska tråkig att läsa just nu – det handlar bara om det som jag skriver, men snart är uppsatsen förhoppningsvis klar! :)

LOGGBOK 25/1

Datum: 25/1 2013
Tidsåtgång: 45 min

Idag har jag sammanställt resultatet från min egen fältundersökning. Jag valde ju som tidigare berättat att göra en enkät med 6 frågor. Så idag har jag ritat tabeller och diagram över resultatet. Jag har även försökt att skriva någon kommentar kring varje resultat. Sedan fortsatte jag med att försöka ta fram statestik över hur många som tidigare svarat på en fråga som på nästa har svarat detta, ni vet följdfrågor. De är lite knepigare att få till snyggt, eftersom man manuellt måste sortera och sammanställa dem. Totalt fick jag in 108 svar av kvinnor i åldrarna 13-35. Jag valde att bara fråga kvinnor bosatta i städer bland annat i Stockholm och Västerås.

Nästa gång ska jag fortsätta med resultatet och även försöka boka en ny intervju.

LOGGBOK 23/1 2013

Datum: 23/1 2013
Tidsåtgång: 30 + 30 + 30 + 15= 105 min

Idag utnyttjade jag min håltimme till att arbeta effektivt med projektarbetet. Jag började med att gå igenom intervjufrågorna (eftersom jag inte orkade igår efter träningen). Tog bort en, lade till två nya och regerade två. Därefter började jag skissa på ett citat a la rättigheters formulär inför intervjuven. Jag gjorde ett första utkast och mejlade det sedan till Sofie (Blackebergs gymnasiums bibliotekarie, som gärna ställer upp och hjälper snälla och ambitiösa elever). Jag gick på lunch men efteråt mötte jag upp henne i bibblan för att diskutera hur jag skulle göra med citat/rättighetsblanketten. Vi gick igenom mitt förslag och diskuterade fram olika lösningar. Slutresultatet kan du se här. Emma Kragelund rättigheter citat

Därefter slände jag iväg ett mejl till min handledare Nisse för att påminna honom om ett papper som jag behöver och att han ska kolla här lite då och då.

Efter skolan hade jag bokat ett möte med två barnmorskor och två läkare. Tyvärr blev det något stort missförstånd, för när jag stod utanför deras dörr klockan 15 idag så öppnade ingen och ingen svarade i någon slags telefon. Tyvärr. Vilken otur! Efter en 30 minuters väntan i värmen gav jag upp.

Mitt i allt ringde dessutom en kille från skolans ITavdelning och var sur för att jag inte lämnat tillbaka diktafonen. Jag förklarade läget och berättade att jag sökt honom två gånger igår samt skickat två mejl. Då gav han med sig och lät mig behålla den fram tills på måndag.

På vägen hem tittade jag in på min enkät för att kolla ungefär hur många som svarat. 82 anonyma svar hade jag hunnit få in. Jag vill ju gärna ha några fler, så jag bestämde mig för att skicka ett PM till min kusin Sarah. Sarah driver ett eget företag och har brett kontaktnät i just den åldersgruppen som jag söker svar i.

Idag har jag lärt mig att skriva ett kontrakt (som förhoppningsvis är vattentät – nördhumor), vilket är något som jag förmodligen kommer ha stor nytta av i framtiden. Jag har även lärt mig att jag ska dubbelkolla vikiga inbokade möten och även påminna de jag ska träffa i god tid innan, så att inga missförstånd uppstår. Jag har även lärt mig att ITkillarna inte läser mejl, vilket innebär att om det blir några förseningar av lånade prylar bör jag prata med dem IRL – ett mejl räcker inte.

Tyvärr innebär dagens missförstånd att jag blir tvungen att försöka få tag på en ny tid hos dessa läkare och barnmorskor. De har dåliga telefontider, men jag hoppas att jag kan fixa en ny interjuv snart. Bara förargligt helt enkelt.

Men det postiva med idag är att nya svar rullar in på löpande band sedan Sarah uppmanade sina bekanta att fylla i enkäten! :)

LOGGBOK 15 jan 2013

Datum: 15/1 2013
Tidsåtgång: 123 min

Idag började jag med att skicka ett mejl till Västerorts ungdomsmottagning. Då det bara har telefontid en gång om dagen mellan 11 och 12 har det varit svårt för mig att boka en tid. Sedan gick jag igenom förra veckans mål och markerade vilka som var fixade och vilka som ska stanna kvar för denna vecka.
Därefter fortsatte jag att läsa de artiklar som handlar om p-pillerskandalen eller p-pillerupproret i Frankrike. Tyvärr har jag inte lyckas skriva något vettigt kring det idag – jag har svår skrivkramp. Jag gav helt enkelt upp, men sparade länkarna så att jag kanske imorgon eller på torsdag kan försöka skriva lite kring det.

Jag fortsatte på min enkät, men kom på att det vore effektivare om jag istället kortade ned antalet frågor. Jag gjorde en ny enkät med 5 frågor, dessa kan ni se här. Efter mejlkontakt med min handledare Nisse så lade jag till ytterliggare en fråga.  Jag skapade ett event på Facebook där jag bjöd in 200 av mina kvinnliga vänner i åldern 13-35. Där skrev jag även kort om enkäten och i vilket syfte det skulle användas i. Kommenterade även att resultatet kommer att publiceras och diskuteras här. Nu har det gått ungefär 30 minuter sedan jag publicerade detta på Facebook och jag har redan fått in 21 seriösa svar. Detta innebär att ungefär 10,5 % av de tillfrågade redan har svarat. Detta gör att jag förhoppningsvis snart kan börja sammanställa resultatet.

Jag fortsätta på mitt arbete och bläddrade lite i boken “P-piller” med dr Robert W. Kistner som jag nyligen hämtade på biblioteket. Boken är på över 300 sidor, så vi får se om jag får tid att läsa hela den. Boken trycktes 1970, men verkar dock ganska mordern. Vi får helt enkelt se.

Jag mejlade även skolans ITkillar för att fråga om jag kan få låna en diktafon av skolan till min (förhoppningsvis snart) interjuv. Sist jag spelade in med mobilen blev det ganska bra, men med iPaden blev det ännu sämre. Jag vet att en diktafon vore den bästa lösningen, så om det vore möjligt skulle jag bli jätteglad om de kunde tänka sig låna ut en. annars får jag ta mobilen och hoppas på det bästa.

Nästa gång jag arbetar kan jag förhoppningsvis skriva klart mina kommentarer till p-pillerupproren i Frankrike. Jag hoppas på ett riktigt skrivarflyt så att jag kan bli klar. Nästa gång det är schemalagt projektarbete ska vi träffas och få föreläsning på hur rapporten ska skrivas. Jag hoppas att den föreläsningen inte blir allt för tråkig…

Målgenomgång vecka 51

Nya mål:
1. Planera vårens arbete. NEJ! saknar provschema!!
2. Fortsätta läsa i boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” NEJ!
3. Göra klart första utkastet för enkäten. JA!

Mål kvar sedan tidigare:

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller. NEJ!
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. NEJ!

Det är många mål, men jag ska försöka boka av minst 50% under denna vecka. Resten får jag helt enkelt göra klart under jullovet.

Did not happen… Men uppnåde i alla fall ett väldigt viktigt mål! Enkäten är klar! :)

Loggbok 27 dec 2012

Datum: 27 dec 2012
Tidsåtgång: 80 min

Idag började jag med att göra klar version 2 på enkäten. Den finns nu här. Jag tänkte prata med några av mina vänner, som jag vet äter p-piller och be dem fylla i enkäten, samt ge mig respons på den. På så sätt hinner jag utvärdera den innan den stora massan ska fylla i frågorna.

Därefter fortsatte jag att på socialstyrelsens hemsidan försöka hitta rapporten från den 16åringa flickans död. Läs mer om henne här. Tyvärr hittade jag inte heller någon rapport idag, men jag skickade ett mejl till Socialstyrelsen, så förhoppningsvis har jag svar snart. Artikeln från Riskronden (nr 5 2003) innehöll dock tre andra liknande intressanta fall. Jag ska försöka skriva lite om det senare.

Jag hittade på Läkemedelsverkets hemsida en rapport som berättar att en kvinna i genomsnitt har tre till fyra gånger ökad risk för blodpropp jämfört med kvinnor utan p-piller. Nu vet jag alltså vilken källa som Borås Tidningar hade när de hävdade detta i en av sina artiklar. Dock är kunskaper om vilka kvinnor som insjuknar, eller är känsliga för riskeffekten, ofullständiga. Men det är kanske någonting som förhoppningsvis det snart är ändring på.

Jag hittade även en utvärderingsrapport från Socialstyrelse om ett  någolunda nytt p-piller (juni 2012) som det ska bli kul att gå igenom nästa gång.

4 gånger större risk för blodpropp för kvinnor som äter p-piller

“Risken för blodpropp är störst under det första året då kvinnor, som inte tidigare haft p-piller, äter kombinerade hormonella preventivmedel. Risken för blodpropp ökar fyra gånger för fullt friska kvinnor, jämfört med kvinnor som inte äter p-piller (20-40 kvinnor av 100 000 drabbas/år).De som tillhör riskgruppen (ärftlighet, kraftig övervikt, diabetes, högt blodtryck) har ännu större benägenhet för blodpropp vid p-pillerbruk.” (Borås Tidningar, ”Det är viktigt att känna till risken”, 2009-10-17, Hannele Parviainen)

Borås Tidningar skriver på sin hemsida, bredvid en av sina artiklar ovanstående citat. Jag blev naturligtvis nyfiken och försökte ta reda på vem som hävdar det. På läkemedelsverket hemsida finner jag denna information:
“Av kvinnor som inte har några riskfaktorer för blodpropp (till exempel ärftlighet, kraftig övervikt, diabetes, högt blodtryck) och som använder p-piller med lågt östrogen-innehåll (mindre än 50 mikrogram etinylestradiol) drabbas mellan 20-40 kvinnor/100 000 kvinnoår av blodpropp. Detta skall jämföras med 5-10 fall av blodpropp per 100 000 kvinnoår hos kvinnor som inte använder p-piller.” (lakemedelsverket.se, “Likartad risk för blodpropp med alla kombinerade p-piller”, 4 juni 2007, författare saknas)

Alltså vet vi numera att risken att drabbas av blodpropp är 4 gånger större om man äter p-piller.

 

 

Avled på grund av blodpropp

Den 16åriga flickan avled på grund av blodpropp, inte lunginflammation eller nackspärr, kan jag läsa hos både Borås Tidning och Expressen. Expressen valde att publicera en kort notis från TT om denna händelse. Den kan ni läsa här.  Två gånger hade vårdcentralen skickat hem flickan med fel diagnos, berättar Borås Tidning. Enligt Socialstyrelsen fick läkarna inte reda på att hon åt p-piller. Läs artikeln här.  Om hennes p-piller intag hade stått i journalen, så hade läkarna haft möjlighet att fått reda på det.

“Socialstyrelsen, som utrett händelsen, konstaterar att kommunikationsbrister inom vården ledde till flickans död. Vårdcentralen och Ungdomsmottagningen uppmanas förbättra sin dialog, bland annat genom att skriva in p-pillerbruk i patientens sjukjournal.”

En annan sak som vi kan lära och ta med oss av denna tragiska händelse är att alltid, oavsett vad du söker vård för, berätta för LÄKAREN att du äter p-piller.

“Sjukvårdspersonal förväntar sig
inte detta allvarliga tillstånd hos mycket unga
kvinnor som söker vård på grund av diskreta
och ospecifika symtom. De inträffade
fallen illustrerar emellertid att dessa mycket
allvarliga biverkningar av p-piller förekommer
även hos mycket unga kvinnor.”

Socialstyrelsen skriver i sin rapport nr 5 2003 om tre olika liknande händelser. Men flickan dog i mars 2009. Sedan socialstyrelsens rapport 6 år tidigare har vi inte fått någon utveckling! Vid det här lagret borde vi har förstått att även unga kvinnor kan få dessa biverkningar. Jag tror att det är viktigt att man i vården uppmärksammar detta och predikar detta om och om igen. Samtidigt har jag förståelse för att det finns otroligt många andra sjukdomar som en läkare eller sjuksköterska bör känna till, och att detta blir så oväsentligt att det drunknar i mängden. Det är kanske dags att vi får ett till specialistområde inom vården? Eller att de utbildade barnmoskorna utbildas mer inom detta område?

Jag ser bara hur åren går och ingen utveckling sker. Borde det inte vara dags att ta tag i detta snart?

“Dödsfallet skrämmer gymnasieeleverna” är rubriken hos Borås Tidningar den 17 okt 2009. Läs artikeln här. Min bild om att de flesta unga tjejerna äter p-piller på gymnasiet bekräftar dessa tjejer som gick på samma gymnasium som den döda flickan. Även detta hade jag tänkt att fråga i min undersökning, bara för att försöka få en bild av hur många unga tjejer som äter p-piller. Det kanske visar sig att jag och den 16åringens kamratter har rätt i antalet. I annat fall kanske vi utgår irån att det är vanligare än det faktiskt är. Förhoppningsvis får vi svar på det snart, då min undersökning snart är klar att skickas ut.

Har du påverkats negativt av p-piller?

aftonbladets undersökning

Källa Aftonbladets undersökning

biverkningar-ppiller-expressen-undersökningPrintscreen den 19 oktober. Idag kan jag inte hitta undersökningen på expressen.se

Det ska bli väldigt intressant att se vilka svar som min undersökning ger och se om dessa liknar de resultat som tididgare har speglats.