Powerpoint…

Datum: 7 dec 2012 & 9 dec 2012

Tidsåtgång: 30+ 30 min = 60 min

Jag läser Svenska C Retorik som inviduellt val. Under dagens lektion har vi fått möjlighet att förbereda en powerpoint till vårt informerande tal. Jag tänkte slå två flugor i en smäll och prata några minuter om mitt projektarbete.

Jag föreberedd 5 slides med stödord och annan viktig basinformation och läste på lite allmänt om p-piller. Detta kan jag troligtvis ha nytta av senare i projektarbetet då jag eventuellt kommer göra en egen föreläsning, då med powerpoint som stöd.

Anteckningar 5 dec 2012

Datum: 5 dec 2012
Tidsåtgång: 55 min

Idag började jag med att gå igenom de nya kommentarerna och spammarkera de som inte hör hemma här. Efter det så letade jag efter en bättre pluggin som automatiskt tar bort spamaktiga kommentarer. Hittade en, så nu ska det bli intressant att se om den fungerar eller inte.

Efter det fortsatte jag att pyssla lite med hemsidan och ändrade bland annat det här. Fixade några uppdateringar etc. Började sedan arbeta på enkäten som snart kommer att läggas upp och marknadsföras för att få reda på mer om vad befolkningen tycker om biverkningar och deras p-piller. Så fort jag är klar med det första utkastet så kommer jag att publicera det. Detta gjorde jag idag för att jag i eftermiddags på gymmet kom på vilka frågor som jag vill ställa. I Samhällskunskapen har vi arbetat med hur vi ska ställa frågor så att de uppfattas rätt av mottagaren inom sociologi. Detta tror jag kommer jag ha stor nytta av nu när jag ska göra min egen enkät inom projektarbetet. Dessutom passade det bra in här då de andra målen “glöms bort” under denna vecka då jag faktiskt inte hade tänkt och planerat att arbeta alls denna vecka. Detta var för att jag ursprungligen inte hade någon schemalagd tid samt flera prov som har blivit flyttade.

Nästa gång kommer jag nog att fortsätta med enkätundersökningen eller läsa vidare i professorns bok.

 

“Nu ska p-pillren utredas” YAY!

Nu ska p-pillren utredas är rubriken hos svt.se artikel som publicerades den 28 november. Läs artikeln här.

Det är helt otroligt. För första gången ska det undersökas hur kvinnorna faktiskt mår i samband med intag av p-piller. Det blir nästan ett kors i taket. Kvinnokliniken på Karolinska är det som drar igång projektet. I artikeln berättas det också varför man inte har valt att dra igång en sådan studie tidigare, att det inte har varit relevant för läkemedelsindustrin att ta reda på hur deras kunder mår.

Barnmoskan Lotta Blomberg säger såhär till SVT: “Det händer mycket i unga kvinnors liv när de börjar med preventivmedel. De skaffar pojkvän, gör slut, får barn, nytt jobb som kan påverka humöret. Det är lätt att tillskriva p-pillret förändringarna då.”

Naturligtvis har Lotta rätt i att det händer mycket i de unga kvinnornas liv. Och om man tror att ens huvudvärk kanske beror på p-pillrerna så kanske man inte tar tag i det och utreder vad det egentligen beror på. Men jag kan känna att vi där pratar på en väldigt specifik individnivå. Precis som att vi vet att det finns en liten risk för blodpropp. Det finns en anledning till att många unga tjejer idag mår väldigt dåligt och det skulle kunna bero på p-pillerna. Enligt inslaget äter ungefär hälften av Sveriges kvinnor p-piller. Det som nu ska undersökas är om det verkligen finns bevis för sämre humör, minskad sexlust och depression bland kvinnor och om detta beror på tabletterna. Jag ser med spänning fram emot resultatet.

På hemsidan Studentkaninen berättas mer om studien, hur det kommer att gå till etc. (klicka här för att läsa artikeln).