Målgenomgång vecka 51

Nya mål:
1. Planera vårens arbete. NEJ! saknar provschema!!
2. Fortsätta läsa i boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” NEJ!
3. Göra klart första utkastet för enkäten. JA!

Mål kvar sedan tidigare:

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller. NEJ!
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. NEJ!

Det är många mål, men jag ska försöka boka av minst 50% under denna vecka. Resten får jag helt enkelt göra klart under jullovet.

Did not happen… Men uppnåde i alla fall ett väldigt viktigt mål! Enkäten är klar! :)

Målgenomgång vecka 48

Datum: 2 dec 2012
Tidsåtgång: 10 min

1.Genomföra ändringar i projekplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Försöka skriva och reflektera kring de tre olika artiklarna. JA!
3. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och ppiller. NEJ! dock påbörjat…
(4. Alternativt: börja läsa ur boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”.) JA!
5. Bläddra lite i några aktuella medicintidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. NEJ!

 

Mål genomgång vecka 47

Datum: 27 nov
Tidsåtgång: 15 min

Planerade mål:

1.Genomföra ändringar i projekplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Använda en artikeldatabas och hitta + läsa minst 2 olika artiklar om p-pillers biverkningar. JA! :)
3. Försöka skriva och reflektera kring de tre olika artiklarna.
4.. Göra klar samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och ppiller. 5. Alternativt: börja läsa ur boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”.
5. Bläddra lite i några medicintidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. NEJ! Läste dock Dagens medicin och hittade ett flertal artiklar.
6. Skriva rapporten om hur långt jag har kommit. JA!
7. Förbereda en redovisning på 3-4 minuter för de andra i min projektarbetsgrupp om vad jag arbetar med. NEJ! (min handledare hade glömt att meddela mig att de flyttat redovisningen från den 27 november till den 20 november). 

Rapport november del 1

Datum: 17 november 2012
Tidsåtgång: 90 min + 10 min

Idag har jag börjat skriva på projektrapporten som ska in på fredag. Jag jobbade ganska strukturellt och gick igenom gamla bloggpostar från augusti, september, oktober och november för att ta reda på vad jag hittills har gjort. Sedan skrev jag upp små stödord och även hur mycket tid jag har lagt ned.

Jag har nu skivit klart första utkastet för vad jag gjort under hela augusti och september månad. Dessutom hann jag även skriva vad jag har gjort under halva oktober månad.

Dessutom hittade jag en väldigt intressant artikel från Dagens medicin kring mitt tema, men jag skriver mer om det imorgon.

Projektplanen har ändrats lite och därför kommer en ny uppdatering snart. Förhoppningsvis hinner jag fixa det imorn. Imorgon ska jag även försöka bli klar med novemberrapportens första utkast.

/Emma, vars tankar lämnar projektarbetet och istället funderar på hur hon ska lära sina simskolebarn att göra kullerbyttor i vattnet.

 

19årings biverkning: blodpropp

Datum: 6 nov
Tidsåtgång: 81 min = 1 h 21 min

Idag började jag med att göra en grundläggande målgenomgång, som egentligen täcker både denna vecka och nästa vecka. Se tidigare inlägg. Efter en kort paus bestämde jag mig för att använda artikeldatabasen Artikelsök för att läsa på mer om ämnet. Sist jag använde den databasen hittade jag flera intressanta artiklar kring ämnet och den diskussion som förs bakom. Så idag lade jag ner tid på att irritera mig genom att inte får sökningen att fungera. Av någon konstig anledning kunde databasen inte hitta några artiklar. Så jag gav upp och slängde iväg ett mejl till vår bibliotekarie Sofie, som i september visade bla mig vilka databser som finns och hur de ska användas på rätt sätt.

Så jag bläddrade vidare bland de databaserna som skolan erbjuder för oss och hittade Mediearkivet. Där hittade jag en intressant artikel som handlade om hur vi kan bli fria från hormonkaoset. Artiklen (Expressen, 14/10 2012, Elin Gunnarsson) beskriver hur kvinnor som uppnått klimakteriet kan använda sig av hormontillskott för att stabilisera. En intressant artikel, men som inte riktigt passar den inriktningen som jag har valt.

Exressen rapporterade den 13 oktober 2012 via Åsa Asplid om 19 åriga Isabella som fått en blodpropp av sina p-piller. Hon hade förvarnat läkaren om att hennes far precis fått en i lungan, men han struntade i detta och skrev ut tabletter som sedan ledde till Isabellas blodpropp. Hon fick p-pillret Yasminelle som hon började äta i månadsskiftet april/maj.

Isabella har alltså ätigt Yasminelle under 5-7 månader. Min läkare berättade för mig att kvinnor där det finns blodproppar i familjen ofta får äta minipiller istället för vanliga p-piller då dessa inte innehåller

Just preparatet Yasminelle är ett kombinationspiller som innehåller de två kvinnliga könshormonerna drospirenon och etinylestradiol. På FASSs hemsida beskriver de att läkaren kommer att ställa frågor kring dina släktingars sjukdomshistoria. På bipackssedeln för preparatet (som finns på FASS hemsida) så står det INTE att man inte får använda Yasminelle om en släkting har haft en blofpropp. Det står bara att man inte får ta det om man själv har haft en. Jag läser vidare och tittar under rubriken “var särskilt försiktig med Yasminelle” och kan inte heller här hitta att man inte får äta tabletterna om en släkting har/ har haft en blodpropp.

Dock står det såhär: “Användning av något kombinations-p-piller, inklusive Yasminelle, ökar kvinnans risk för att utveckla en blodpropp i en ven (venös trombos) jämfört med kvinnor som inte använder p-piller.”
och “Risken för blodpropp i en ven hos användare av kombinations-p-piller ökar: om någon nära släkting till dig har haft blodpropp i benet, lungan (pulmonär emboli) eller andra organ i tidig ålder”

Jag tycker att läkaren skulle ha uppmärksammat Isabella om detta och förvarnat henne. DÅ hade hon själv kunnat bestämma om hon ville riskera det eller inte. Men man kan också lägga en tyngd på Isabella, för bipackssedeln kommer inte med preparatet som en överraskning. Hade hon tagit sig tiden att läsa den hade hon kanske inte fått blodproppet. Men det är lätt att vara efterklok.

Det intressanta med artikeln är att reporten har ställt frågor till den ungdomsmottagningen som skrev ut preparatet till Isabella. De svarar att alla avvikelser eller fel som begås och som kommer till deras kännedom utreds och om det visar sig vara ett fel Lex Maria anmäls det.

När jag läser detta får jag känslan av att de inte tar Isabella och hennes blodpropp på allvar och att de försöker spela ned det hela. Jag hoppas att det görs en Lex Maria anmälan och att fler unga kvinnor vågar höra av sig till ungdomsmottagningar. Jag kan bara beklaga för Isabella och hoppas att hennes blodpropp löses upp snart. Någonting som vi kan sprida vidare till alla unga tjejer är, att de noggrant läser bipackssedeln innan de börjar svälja tabletterna och för en slags dagbok kring hur de mår – så att de har någonting att jämför med. Ett par månaders dagboksskriverier om hur man känner sig kan vara guld värda senare. Min andra uppmaning är att de ska berätta för någon som de har kännt länge och regelbundet träffar, att de nu börjar med p-piller, så kanske den personen kan upptäcka eventuella biverkningar tidigare.

 

 

Mål vecka 45 – nystart

Datum: 6 nov 2012
Tidsåtgång: 45 min.

Jag jobbar som sagt med en målstrategi för att enklare kunna dela upp projektet i dess beståendsdelar. Tyvärr närmare jag mig första inlämningen och jag har inte hunnit tillräckligt mycket hittills än vad jag hade tänkt. Jag antar att det är ett av de syften som vi ska ska lära oss med denna kurs. För mig blir det ett ganska stort konstrast, att i denna uppgift vara lite som min egen chef. Jag är van att läraren berättar för mig vad jag ska göra och ger mig en deadline. Här har jag blivit tvugnen att planera allt själv och se till att jag håller mina deadlines utan att slö – en riktig utmaning.

Idag hade jag tänkt att sätta upp målen för vecka 45 och försöka börja beta av dem. Under min solsemester på Kanarieöarna insåg jag hur jag bör lägga upp min jullov för att lära mig så mycket som möjligt. Naturligtvis är det meningen att vi ska jobba så mycket vi kan under terminens gång, men mitt projektarbete har blvit lidande då jag inte har mått så bra. Arbetet har prioriterats bort och andra ämnen har fått gå före. Dock sitter jag fortfarande kvar med en fråga: Vad är det som jag ska lämna in? Att få en instuktion där det står “Inlämning, krav på rapport!” Ger mig inte tillräcklogt med information. Första inlämningen och seminariumet närmar sig med stormsteg. Mitt val blir då att fortsätta jobba som jag gör och uppmärksamma min handledare beträffande mina funderingar.

Mål vecka 45

Enligt projektplanen
1. Reflektera kring den förra boken
2. Ev börja bläddra i boken P-piller av dr Robert W. Kristner

Planerad tidsåtgång: 5,5 timmar.

Mina mål
1.Genomföra ändringar i projekplanen och anpassa den så att den stämmer bättre.
2. Använda databasen Artikelsök och hitta + läsa minst 3 olika artiklar om p-pillers biverkningar.
3. Göra klar samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och ppiller.
4. Alternativt: börja läsa ur boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”.

Planerad tidsåtgång: 5,5 h.

Denna vecka har jag satt upp många mål och vi får se om det blir möjligt att följa dem. Naturligtvis tar loggboksskrivande tid varje gång, men jag ska försöka denna vecka att verkligen uppnå alla mina mål. Hinner jag inte får jag fortsätta nästa vecka, dock hade jag ursprungligt inte planerat att arbeta då.

 

Vecka 41 – mål genomgång

Målen för vecka 41 är:

1. Att arbeta 5,5 timmar.
2. Att läsa på internet om könshormoner och försöka reflektera kring det.

Mål nummer ett är inte avklarat. Jag jobbade 4 timmar och 10 minuter denna vecka, men målet var att arbeta 5,5 timmar. Detta innebär att jag har 1 timme och 20 minuter kvar från denna vecka, som jag får ta igen nästa.

Mål nummer två är halvvägs avklarat, jag har läst en hel del om könshormoner, men inte hunnit reflektera så mycket om det än.