Felicia är nästa offer

Ännu ett dödsfall av en ung flicka som ätit p-piller. Det är tragisk och bara att beklaga. Felicia 18 år dog efter en blodpropp i lugan. Hon är ett av de exempeln som jag har valt att lägga till i efterhand till min rapport.

Denna gång är det Aftonbladet som uppmärksammar fallet, artiklen finner ni här.
felicia 18 år dog av sina p-piller

Aftonbladet intervjuvar även läkemedelsverkets Viveca Odling, som vi tidigare i detta arbete har sett namnet av. Läs hennes kommentarer här. viveca odlinds kommentarer

Nu har artikeln blivit delad 676 gånger på Facebook och 40 gånger på Twitter – det ska bli intressant att se om vi får igång någon debatt för detta.

A summary of november and problems

25 feb 2013
Tidsåtgång: 20 min + 50 min

Hej alla,
Idag jobbade jag kort . jag började med att läsa igenom rapporten för att se vad jag hittills har skivit. Rättade en del stavfel/grammatiska fel och ändrade lite på material och metod. Jag började med analysen men kände att jag inte hade något                 flow. Efter några timmars skidåkning började jag jobba igen. Denna gång i ungefär 50 minuter – jag började läsa det jag tidigare skrivit i analysen och det som jag tidigare skrivit under projektets gång och redigerade en hel del. Jag fördjupade mig lite i det som jag gjorde under november månad – sambandet mellan p-piller och blodpropp. Kollade upp några källor online så att de fortfarande var aktuella.

Nästa gång kommer jag nog att lyssna klart på intervjuven – så att jag kan börja plocka saker därifrån. Hade nytta av en hel del av det som barnmorskorna sa, nu när jag jobbar om svåra biverkningar som unga tjejer har fått – när har läkaren gjort fel? Kan man bedöma det så enkelt? Hur kan vi se till att dessa misstag inte uppstår igen? Hur kan vi förhindra att fler unga friska sunda tjejer drabbas utav blodpropp?
Det är viktiga frågor som jag hoppas att jag snart kan svara på. Rapporten kommer att i juni efter min handledares godkännade att publiceras här – då får ni förhoppningsvis svaren.

LOGGBOK 15 jan 2013

Datum: 15/1 2013
Tidsåtgång: 123 min

Idag började jag med att skicka ett mejl till Västerorts ungdomsmottagning. Då det bara har telefontid en gång om dagen mellan 11 och 12 har det varit svårt för mig att boka en tid. Sedan gick jag igenom förra veckans mål och markerade vilka som var fixade och vilka som ska stanna kvar för denna vecka.
Därefter fortsatte jag att läsa de artiklar som handlar om p-pillerskandalen eller p-pillerupproret i Frankrike. Tyvärr har jag inte lyckas skriva något vettigt kring det idag – jag har svår skrivkramp. Jag gav helt enkelt upp, men sparade länkarna så att jag kanske imorgon eller på torsdag kan försöka skriva lite kring det.

Jag fortsatte på min enkät, men kom på att det vore effektivare om jag istället kortade ned antalet frågor. Jag gjorde en ny enkät med 5 frågor, dessa kan ni se här. Efter mejlkontakt med min handledare Nisse så lade jag till ytterliggare en fråga.  Jag skapade ett event på Facebook där jag bjöd in 200 av mina kvinnliga vänner i åldern 13-35. Där skrev jag även kort om enkäten och i vilket syfte det skulle användas i. Kommenterade även att resultatet kommer att publiceras och diskuteras här. Nu har det gått ungefär 30 minuter sedan jag publicerade detta på Facebook och jag har redan fått in 21 seriösa svar. Detta innebär att ungefär 10,5 % av de tillfrågade redan har svarat. Detta gör att jag förhoppningsvis snart kan börja sammanställa resultatet.

Jag fortsätta på mitt arbete och bläddrade lite i boken “P-piller” med dr Robert W. Kistner som jag nyligen hämtade på biblioteket. Boken är på över 300 sidor, så vi får se om jag får tid att läsa hela den. Boken trycktes 1970, men verkar dock ganska mordern. Vi får helt enkelt se.

Jag mejlade även skolans ITkillar för att fråga om jag kan få låna en diktafon av skolan till min (förhoppningsvis snart) interjuv. Sist jag spelade in med mobilen blev det ganska bra, men med iPaden blev det ännu sämre. Jag vet att en diktafon vore den bästa lösningen, så om det vore möjligt skulle jag bli jätteglad om de kunde tänka sig låna ut en. annars får jag ta mobilen och hoppas på det bästa.

Nästa gång jag arbetar kan jag förhoppningsvis skriva klart mina kommentarer till p-pillerupproren i Frankrike. Jag hoppas på ett riktigt skrivarflyt så att jag kan bli klar. Nästa gång det är schemalagt projektarbete ska vi träffas och få föreläsning på hur rapporten ska skrivas. Jag hoppas att den föreläsningen inte blir allt för tråkig…

Diskussion av boken P-piller fördelar, nackdelar, risker

Jag är precis klar med boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” och tänkte att jag skulle ta en sammanfattning här för er samt skriva lite om mina egna reflektioner. Boken eller snarare häftet är krivet av professorn Lars Ph Bengtsson och docenten Nils-Otto Sjöberg. Boken kom ut 1975 men har dock en hel del relevant innehåll.

I boken skriver de att p-pillerhormonerna har samma verkan som äggstockhormonerna. Det stämmer ju bra, eftersom p-pillret är konstruera så att det ska vara som ett tillskott med extra könshormoner. Vissa av graviditetssymptomerna kan likna de verkningarna som man kan få av p-piller och som exempel ges illamående, viktökning samt spänningar i brösten. Detta är logiskt eftersom just under en graviditet ökar mängden könshormoner i kroppen.

Enligt häftet och Socialstyrelsens brochyr “Fakta om preventivmedel” (antagligen då också från 1975) så är antalet grvida under ett år mellan 0-0,5 st som intar kombinationsp-piller. Detta känner vi ju igen från andra informationsbroschyrer som är aktuella idag.

“Det är emellertid säkert, att risken för blodpropp är mycket mindre för en kvinna, som äter p-piller än för en gravid kvinna.”
På Vårdguiden, Blodpropp i benet, skriver de (Gabriella Signäs, 2011-10-04): “Risken för blodpropp ökar om du varit stilla en längre tid eller tagit p-piller eller östrogen”.
På läkartidningen.se skriver Pelle G Lindqvist (2006-05-02 nummer 18):“Graviditet ökar risken för venös tromboembolism (VTE) cirka tio gånger, och incidensen i Sverige har rapporterats vara 1,3 per 1000 graviditeter“. Ursprungskällan är: Lindqvist P, Dahlbäck B, Marsál K. Thrombotic risk during pregnancy: a population study. Obstet Gynecol 1999;94(4):595-9. Hela artikeln från Läkartidningen finner du här.
Vi vet att kvinnor som äter p-piller löper en 4 gånger så stor risk att drabbas av blodpropp. Graviditeten ökar risken för blodpropp med ungefär 10 gånger. Det är fantastiskt att man redan 1975 visste om detta! :)

Professorn och docenten slår även hål på en av de vanligaste myterna kring p-piller : “P-piller ändrar inte fruksamheten”. Dock vet vi sedan tidigare att det tar vanligen tar mellan 3 månader och ett år innan kroppen har återgått till det normala efter upphör av p-piller.

“Men innan du börjar använda p-piller, bör du få en gynelogisk undersökning …. som alla kan ge dig ett recept på p-piller.”
Många av de unga tjejer som jag har talat med och som har berättat om sina besök hos Ungdomsmottagningen fick inte genomföra en gynelogisk undersökning innan de fick sina p-piller utskrivna. Min fråga är då: Vad ser läkarna/barnmoskorna när de undersöker som kan vara bra att veta när de skriver ut p-piller?
Den frågan ska jag ta med mig till ungdomsmottagningen när jag ska dit och interjuva barnmorska och läkare.

Slutligen tycker jag att boken är läsvärd för att kvinnor inför sitt besök hos ungdomsmottagningen i syfte av att få p-piller. Den berättar kort men informellt om biverkningar, risker men även om de viktiga fördelarna. Boken svara även på frågor som: vad bör jag göra om jag har glömt att ta min tablett?
Jag tror att det kan vara en bok som är bra att ha i bakhuvudet även under tiden man äter p-piller.

Målgenomgång vecka 51

Nya mål:
1. Planera vårens arbete. NEJ! saknar provschema!!
2. Fortsätta läsa i boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” NEJ!
3. Göra klart första utkastet för enkäten. JA!

Mål kvar sedan tidigare:

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller. NEJ!
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. NEJ!

Det är många mål, men jag ska försöka boka av minst 50% under denna vecka. Resten får jag helt enkelt göra klart under jullovet.

Did not happen… Men uppnåde i alla fall ett väldigt viktigt mål! Enkäten är klar! :)

Loggbok 27 dec 2012

Datum: 27 dec 2012
Tidsåtgång: 80 min

Idag började jag med att göra klar version 2 på enkäten. Den finns nu här. Jag tänkte prata med några av mina vänner, som jag vet äter p-piller och be dem fylla i enkäten, samt ge mig respons på den. På så sätt hinner jag utvärdera den innan den stora massan ska fylla i frågorna.

Därefter fortsatte jag att på socialstyrelsens hemsidan försöka hitta rapporten från den 16åringa flickans död. Läs mer om henne här. Tyvärr hittade jag inte heller någon rapport idag, men jag skickade ett mejl till Socialstyrelsen, så förhoppningsvis har jag svar snart. Artikeln från Riskronden (nr 5 2003) innehöll dock tre andra liknande intressanta fall. Jag ska försöka skriva lite om det senare.

Jag hittade på Läkemedelsverkets hemsida en rapport som berättar att en kvinna i genomsnitt har tre till fyra gånger ökad risk för blodpropp jämfört med kvinnor utan p-piller. Nu vet jag alltså vilken källa som Borås Tidningar hade när de hävdade detta i en av sina artiklar. Dock är kunskaper om vilka kvinnor som insjuknar, eller är känsliga för riskeffekten, ofullständiga. Men det är kanske någonting som förhoppningsvis det snart är ändring på.

Jag hittade även en utvärderingsrapport från Socialstyrelse om ett  någolunda nytt p-piller (juni 2012) som det ska bli kul att gå igenom nästa gång.

4 gånger större risk för blodpropp för kvinnor som äter p-piller

“Risken för blodpropp är störst under det första året då kvinnor, som inte tidigare haft p-piller, äter kombinerade hormonella preventivmedel. Risken för blodpropp ökar fyra gånger för fullt friska kvinnor, jämfört med kvinnor som inte äter p-piller (20-40 kvinnor av 100 000 drabbas/år).De som tillhör riskgruppen (ärftlighet, kraftig övervikt, diabetes, högt blodtryck) har ännu större benägenhet för blodpropp vid p-pillerbruk.” (Borås Tidningar, ”Det är viktigt att känna till risken”, 2009-10-17, Hannele Parviainen)

Borås Tidningar skriver på sin hemsida, bredvid en av sina artiklar ovanstående citat. Jag blev naturligtvis nyfiken och försökte ta reda på vem som hävdar det. På läkemedelsverket hemsida finner jag denna information:
“Av kvinnor som inte har några riskfaktorer för blodpropp (till exempel ärftlighet, kraftig övervikt, diabetes, högt blodtryck) och som använder p-piller med lågt östrogen-innehåll (mindre än 50 mikrogram etinylestradiol) drabbas mellan 20-40 kvinnor/100 000 kvinnoår av blodpropp. Detta skall jämföras med 5-10 fall av blodpropp per 100 000 kvinnoår hos kvinnor som inte använder p-piller.” (lakemedelsverket.se, “Likartad risk för blodpropp med alla kombinerade p-piller”, 4 juni 2007, författare saknas)

Alltså vet vi numera att risken att drabbas av blodpropp är 4 gånger större om man äter p-piller.

 

 

Loggbok 26 dec 2012

Datum: 26 dec 2012
Tidsåtgång: 11.00- 12.33              93 min

Idag började jag med, som vanligt, att gå igenom kommentarer.47 stycken hann jag gå igenom innan kommentarstiden var slut och jag började arbeta. Jag började med att publicera de två undersökningarna som jag har hittat, en som Aftonbladet har gjord i sammarbete med SIFO och en som Expressen har gjort bland sina webbläsare. När jag får in mitt resultat kring min enkät kommer det vara kul att se om mitt resultat liknar, eller skiljer sig från deras. Se deras resultat här.

Därefter fortsatte jag på deras respektive hemsidor och letade artiklar kring p-piller och biverkningar. På Expressen hittade jag en notits från TT om en 16årig flicka som avlidigt på grund av blodpropp i lungan efter intag av p-piller. Jag hittade ursprungsartiklarna hos Borås Tidningar och började skriva och reflektera kring händelsen. Läs mina tankar här. Jag hittade även en rapport från socialstyrelsen från 2003 om handlade om tre unga tjejer i liknande situationer. Någonting som jag känner att jag är väldigt kritisk mot är att Socialstyrelsen publicerar rapporten 2003 och år 2009 i mars dör den unga flickan.

Jag hittade en massa bra atiklar, som jag kommer kunna ha användning kring senare i arbetet. Nästa gång jag sätter mig ner och arbetar ska jag bli klar med enkäten, så att jag sedan kan bearbeta reslutatet och börja dra slutsatser. Tiden rnner helt enkelt iväg.

 

Avled på grund av blodpropp

Den 16åriga flickan avled på grund av blodpropp, inte lunginflammation eller nackspärr, kan jag läsa hos både Borås Tidning och Expressen. Expressen valde att publicera en kort notis från TT om denna händelse. Den kan ni läsa här.  Två gånger hade vårdcentralen skickat hem flickan med fel diagnos, berättar Borås Tidning. Enligt Socialstyrelsen fick läkarna inte reda på att hon åt p-piller. Läs artikeln här.  Om hennes p-piller intag hade stått i journalen, så hade läkarna haft möjlighet att fått reda på det.

“Socialstyrelsen, som utrett händelsen, konstaterar att kommunikationsbrister inom vården ledde till flickans död. Vårdcentralen och Ungdomsmottagningen uppmanas förbättra sin dialog, bland annat genom att skriva in p-pillerbruk i patientens sjukjournal.”

En annan sak som vi kan lära och ta med oss av denna tragiska händelse är att alltid, oavsett vad du söker vård för, berätta för LÄKAREN att du äter p-piller.

“Sjukvårdspersonal förväntar sig
inte detta allvarliga tillstånd hos mycket unga
kvinnor som söker vård på grund av diskreta
och ospecifika symtom. De inträffade
fallen illustrerar emellertid att dessa mycket
allvarliga biverkningar av p-piller förekommer
även hos mycket unga kvinnor.”

Socialstyrelsen skriver i sin rapport nr 5 2003 om tre olika liknande händelser. Men flickan dog i mars 2009. Sedan socialstyrelsens rapport 6 år tidigare har vi inte fått någon utveckling! Vid det här lagret borde vi har förstått att även unga kvinnor kan få dessa biverkningar. Jag tror att det är viktigt att man i vården uppmärksammar detta och predikar detta om och om igen. Samtidigt har jag förståelse för att det finns otroligt många andra sjukdomar som en läkare eller sjuksköterska bör känna till, och att detta blir så oväsentligt att det drunknar i mängden. Det är kanske dags att vi får ett till specialistområde inom vården? Eller att de utbildade barnmoskorna utbildas mer inom detta område?

Jag ser bara hur åren går och ingen utveckling sker. Borde det inte vara dags att ta tag i detta snart?

“Dödsfallet skrämmer gymnasieeleverna” är rubriken hos Borås Tidningar den 17 okt 2009. Läs artikeln här. Min bild om att de flesta unga tjejerna äter p-piller på gymnasiet bekräftar dessa tjejer som gick på samma gymnasium som den döda flickan. Även detta hade jag tänkt att fråga i min undersökning, bara för att försöka få en bild av hur många unga tjejer som äter p-piller. Det kanske visar sig att jag och den 16åringens kamratter har rätt i antalet. I annat fall kanske vi utgår irån att det är vanligare än det faktiskt är. Förhoppningsvis får vi svar på det snart, då min undersökning snart är klar att skickas ut.

Har du påverkats negativt av p-piller?

aftonbladets undersökning

Källa Aftonbladets undersökning

biverkningar-ppiller-expressen-undersökningPrintscreen den 19 oktober. Idag kan jag inte hitta undersökningen på expressen.se

Det ska bli väldigt intressant att se vilka svar som min undersökning ger och se om dessa liknar de resultat som tididgare har speglats.