Biverkningar p-piller och artikeldatabas

Idag hade jag tänkt att jobba i ungefär två timmar, men fick bryta på grund av huvudvärk.
Datum: 19 oktober 2012 mellan klockan 15.30 – 16.20 & 20.30 – 20.50
Tidsåtgång: 1h

Idag började jag med att fortsätta läsa lite allmänt om p-piller. På sidan http://www.sakraresex.se/Preventivmedel/P-piller/ beskriv om östrogen och gulkroppshormon samt vilka biverkningar de båda hormonerna ger. Denna artikel tror jag att jag kommer ha nytta av senare, när jag har fördjupat mig mer i de negativa biverkningarna. Jag läste även om varför bloggaren Tyra Sjösted valde att sluta äta p-piller.   Dessutom hittade jag en intressant artikel från 2007, där Expressen skrivit om ett mirakel p-piller utan biverkningar. Detta skulle kunna finnas på marknaden 10 år senare hävdas det (år 2017). Artikeln finns att läsa här: http://www.expressen.se/halsa/p-pillret—utan-biverkningar/

Innan jag gav upp för huvudvärken hann jag även läsa några artiklar som ligger registerade i databasen Artikelsök. Där hittade jag några fler intressanta artiklar kring de moderna p-pillerna och deras alla brister. Nästa gång jag jobbar vill jag ta fram dessa artiklar igen och läsa mer om det.

När jag kl 15.49 idag läste Expressen artikeln (se ovan) hade de även gjort en undersökning. Under dagen (fram till 15.49) hade deras läsare svarat såhär:

Det skulle vara jätteinressant att läsa samma artikel om en vecka, bara för att se hur undersöningsresultatet har ändrats.

Nu ska jag försöka vila igen, så att jag är pigg för att plugga imorn… :(

 

Grundläggande om hormoner

Datum: 16 okt 2012  kl 13.20 – 15.55
Tidsåtgång: 2h 35 min

Idag började jag med att läsa i det kapitlet som handlar om hormoner i Biologi B boken. Jag valde att läsa detta för att ge mig själv en slags allmänkunskap när det gäller hormoner och för att senare, när det är dags för mig att försöka skriva föreläsningen, veta hur mycket som åhörarna ungefär kan om detta ämne. Naturligtvis kommer jag att behöva anpassa detta varje gång jag framför, men det kan vara bra att ha informationen i bakhuvudet. Dessutom var jag nyfiken och ville gärna veta vad mina klasskamrater vet/kommer lära sig om hormoner.

Därefter valde jag att fortsätta med mina frågor. Idag försökte jag kortfattat att svara på frågorna som: Har de olika p-pillren olika funktioner? Vilka? Vilka olika preparat finns? Vilken funktion tillför dessa preparat? Vilka olika biverkningar ger dessa preparat?

Det är inte alltid lätt att svara på frågorna direkt, och framförallt, det är inte lätt att försöka hitta rätt information. Källor som har gett svar på dessa frågor är ex: preventivmedel.nu , euroclinik.com , UMO.se , aftonbladet.se och dn.se .

Aftonbladet rapporterade i våras, efter ha interjuvat några flickor, om deras biverkningar och hur dessa hade förstört deras liv. DNs Insidan har också under ett flertal gånger nämnt detta. När jag är klar med mina frågor kommer jag att läsa artiklarna grundliggare – nu sökläste jag bara för att hitta svaren på mina frågor – för jag tror att det kan vara relevant. Bland annat vill jag undersöka mer om Organon ABs preparat Desolett.

Arbetet gick bra idag. Funderar på vad det är som ska lämnas in den 23/11, det står bara skrivet “Första inlämningen” och “krav på rapport”. Har kontaktat min handledare för att få reda på vad han egentligen vill att jag ska lämna in och i vilken form som han vill ha det.

Frågorna som jag har skrivit handlar grundläggande om stegen från allmänt om biokemi och ner till biverkningarna med p-piller. Jag insåg tidigare att om jag inte vet tillräckligt mycket om det grundläggande i biokemi innan jag fördjupar mig kommer jag att få det svårare. Idag har jag t ex lärt mig vad FSH och LH står för. Jag har även lärt mig mer om hur p-piller faktiskt påverkar menstruationen.

Inga tankar har förändrats idag sedan jag började. Projektplanen kommer jag nog att ändra lite på nästa gång.

 

Vecka 42 – mina mål

Datum 15 oktober 2012
Tid       08.00-08-10      tidsåtgång 10 minuter

1. Arbeta 5 timmar och 30 minuter
2. Ev Genomföra ändringar i projekplanen och anpassa den så att den stämmer bättre.
3. Göra klar samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och ppiller.
4. Arbeta igen 1 timme och 20 minuter från förra veckan.
5. Alternativt: börja läsa ur boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”.