Felicia är nästa offer

Ännu ett dödsfall av en ung flicka som ätit p-piller. Det är tragisk och bara att beklaga. Felicia 18 år dog efter en blodpropp i lugan. Hon är ett av de exempeln som jag har valt att lägga till i efterhand till min rapport.

Denna gång är det Aftonbladet som uppmärksammar fallet, artiklen finner ni här.
felicia 18 år dog av sina p-piller

Aftonbladet intervjuvar även läkemedelsverkets Viveca Odling, som vi tidigare i detta arbete har sett namnet av. Läs hennes kommentarer här. viveca odlinds kommentarer

Nu har artikeln blivit delad 676 gånger på Facebook och 40 gånger på Twitter – det ska bli intressant att se om vi får igång någon debatt för detta.

A summary of november and problems

25 feb 2013
Tidsåtgång: 20 min + 50 min

Hej alla,
Idag jobbade jag kort . jag började med att läsa igenom rapporten för att se vad jag hittills har skivit. Rättade en del stavfel/grammatiska fel och ändrade lite på material och metod. Jag började med analysen men kände att jag inte hade något                 flow. Efter några timmars skidåkning började jag jobba igen. Denna gång i ungefär 50 minuter – jag började läsa det jag tidigare skrivit i analysen och det som jag tidigare skrivit under projektets gång och redigerade en hel del. Jag fördjupade mig lite i det som jag gjorde under november månad – sambandet mellan p-piller och blodpropp. Kollade upp några källor online så att de fortfarande var aktuella.

Nästa gång kommer jag nog att lyssna klart på intervjuven – så att jag kan börja plocka saker därifrån. Hade nytta av en hel del av det som barnmorskorna sa, nu när jag jobbar om svåra biverkningar som unga tjejer har fått – när har läkaren gjort fel? Kan man bedöma det så enkelt? Hur kan vi se till att dessa misstag inte uppstår igen? Hur kan vi förhindra att fler unga friska sunda tjejer drabbas utav blodpropp?
Det är viktiga frågor som jag hoppas att jag snart kan svara på. Rapporten kommer att i juni efter min handledares godkännade att publiceras här – då får ni förhoppningsvis svaren.

Checkar in mellan åken i backarna…

Datum: 24 feb 2013
Tidsåtgång: 40 + 30 + 25

Hej alla,
Idag jobbade jag lite mellan åken i backarna. Jag började med att arbeta med slutrapporten. Ändrade saker som jag tidigare skrivit och tog bort en hel del. Därefter fortsatte jag med att titta på reultatet från min egen undersökning. Jag räknade manuellt fram vissa saker i excell, för att kunna göra tabeller på följdfrågor. Detta är för att jag vill bli klar med resultatdelen snart så att jag kan börja med analysen. Tabellerna kommer jag inte att lägga upp här förrens rapporten är inlämnad.
Jag tog paus och åker skidor i några timmar innan jag fortsatte med resultaten. Jag lämnade resultatet och började sedan på analysen. På bloggen, i oktober har jag skrivit om p-piller och klimakteriet. Problemet är att den artikel som Expressen då publicerade är borttagen. Därför blir det mycket svårt att idag titta tillbaka och skriva något om den – jag har ju bara mina egena anteckningar på vad den handlade om.  På deras hemsida står det att de använder sig av två företag som fr i uppgift att lagra deras artiklar elektroniskt. Dock behöver man en inloggning för att komma åt båda servrarna. Så jag slängde iväg ett mejl till skolans bibliotekarie för att fråga om vår skola erbjuder ett login till sina studerande. Annars får jag nog ta bort den biten på analysen. Nu har jag i alla fall markerat den biten i slutrapporten om den artikeln, så att jag lätt kan hitta tillbaka dit.

Rapporten är i nuläget med framsida, förteckning, resultat –allt ca 18 A4 sidor lång. Här går det undan! Nisse – du får kul sedan när du ska läsa min uppsats.

Nästa gång kommer jag att börja om med analysen på nytt och försöka skriva mer om det som jag tidigare börjat reflektera om. Jag vet att loggboken blir ganska tråkig att läsa just nu – det handlar bara om det som jag skriver, men snart är uppsatsen förhoppningsvis klar! :)

Intervju med tre barnmorskor

Datum: Fre 1/2 2013
Tidsåtgång: 60 min

Idag fick jag möjlighet att träffa tre barnmorskor på en ungdomsmottagning här i Stockholm. Jag hade förberett ett flertal frågor, men tyvärr hann jag inte ställa alla. Därför hade jag sedan tididgare markerat de viktigaste och de fick jag svar på. Intervjuvn tog ca 20 minuter och jag fick många bra citat och svar. Jag skulle vilja rikta ett stort tack till dessa tre som tog sin fikarast för att hinna träffa mig. Det tycker jag var väldigt snällt av dem.

Jag valde att spela in vårt samtal med en diktafon, så att jag har möjlighet att i efterhand lyssna och skriva kommentarer till det som sades.

 

LOGGBOK 29/1

Datum: 29/1 2013
Tidsåtgång: 105 + 15 = 120 min = 2h

Idag har jag äntligen börjat med rapporten! Skrev halva inledningen och halva metoddelen idag. Pratade med Nisse idag som sa åt mig att sätta fart med rapporten. Den är ganska lång hittills, men har gått ganska lätt att skriva eftersom jag har haft ett så bra stöd från mina loggboksanteckningar. Det våra är dock när man skriver material och metod att bara skriva det som är relevant. Jag har svårt för att dra strecket där. Man ska ju vara på frågan vad man har gjort, men ska man även berätta varför man gjorde det? Som tur är har jag lyckats författa i novemberrapporten ganska bra vad jag gjorde under de första månaderna. Det svåra när man skriver är när man blir blank eller tappar tråden, någon som man inte kan förutse. Som tur var så hände det inte idag.

Jag ville egentligen sortera resultatet idag, men det kändes viktigare att komma igång med rapporten. Resultatet från min enkät är i och för sig en del av rapporten, men jag tror att jag kan spara lite av det tills senare.

Jag bläddrade igenom mina 20 frågeställningar idag och tittade på vilka som jag inte hade svarat. De fyra som är kvar hoppas jag på att läkaren eller barnmorskan kan svara på när jag träffar dem.

Det svåra blir att fixa all källorna. Jag har ju använt en mängd olika källor. Och alla fotnoter (fotnötter?) som också ska få plats. Tur att jag i alla fall har kommit en bit påvägen. Jag la även upp en säkerhetskopia på Dropbox.

Nästa gång jag jobbar vill jag fortsätta med rapporten, eftersom den snart ska vara klar. Därefter vill jag kolla på resultatet och försöka reflektera kring det. Kanske även hinna bläddra lite i den andra boken som jag nyligen hittade på biblioteket.

Denna vecka har jag valt att ännu inte sätta upp några nya mål, utan istället använda tiden effektivt till att arbeta.

Loggbok 8 jan 2013

Datum: 8 jan 2013
Tidsåtgång: 2 h 10 min

Idag började jag att gå igenom målen från förrförra vecka, för att kolla vad som redan är gjort och vad som behövs göras. Jag satte även upp några nya mål. Dem kan du läsa här. Därefter tog jag fram den lilla boken och fortsatte läsa den. När jag var klar satte jag igång och funderade över de ställen som jag markerat i boken. Mina tankar och reflektioner kan du läsa här. Därefter plockade jag fram mitt Worddokument med de frågor som jag vill ha svar på innan jag är klar med arbetet. Det är totalt 20 frågor och jag har svarat på ungefär 16 av dem. Det innebär att jag har klarat av ännu ett av mina mål för denna vecka. Några av frågorna kommer jag också att ta med mig när jag ska på interjuv med läkaren/barnmorskan. De frågor som jag har kvar att försöka svara på är:
1. Hur ändras kroppen av dessa preparat? Kort och lång sikt.
2. Varför gör man åt biverkningen retlig eller nedstämd?
3.
Varför uppstår huvudvärk som en vanlig biverkning? Vad händer egentligen i kroppen för att vi ska känna smärta just i huvudet?

Det ska bli jätteintressant att höra vad läkaren eller barnmorskan har för svar. Dessutom hann jag skriva fler frågor som jag vill ha svar på, bland annat hur ett vanligt första möte går till med en ung tjej som vill ha p-piller.

Jag kom även idag fram till att gravida kvinnor löper 10 gånger större risk att drabbas av blodpropp. Kvinnor som äter p-piller har 4 gånger större risk. Rätt intressant faktiskt.

Arbetet idag har gott bra. Svårigheter som jag har stött på är att jag även fick svar av vår bibliotekarie Sofie som har kollat på min enkät. Hon hade några kommentarer som jag gärna skulle vilja diskutera med henne och eventuellt sova på saken för att försöka komma på hur jag ska uttrycka mig bättre och formulera frågorna annorlunda.

Idag har en även repeterat många av mina kunskaper inom detta område, när man nästan inte har arbetat med någonting under två veckor som glömmer man tyvärr en hel del.
Idag har jag dock även lärt mig betydligt mer varför biverkningarna uppstår och vad de tillfogade hormonerna faktiskt gör i kroppen.

Projektplanen kommer att göras om, med tanke på att tidsplanen ska passa vårterminen. Nästa inlämning i projektarbete och redovisning är om två till tre veckor, så det är nog dags att snart börja förbereda den. Jag tycker att jag hittills i arbetet har kunnat svara väldigt bra på mina frågeställningar i projektplanen.

Diskussion av boken P-piller fördelar, nackdelar, risker

Jag är precis klar med boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” och tänkte att jag skulle ta en sammanfattning här för er samt skriva lite om mina egna reflektioner. Boken eller snarare häftet är krivet av professorn Lars Ph Bengtsson och docenten Nils-Otto Sjöberg. Boken kom ut 1975 men har dock en hel del relevant innehåll.

I boken skriver de att p-pillerhormonerna har samma verkan som äggstockhormonerna. Det stämmer ju bra, eftersom p-pillret är konstruera så att det ska vara som ett tillskott med extra könshormoner. Vissa av graviditetssymptomerna kan likna de verkningarna som man kan få av p-piller och som exempel ges illamående, viktökning samt spänningar i brösten. Detta är logiskt eftersom just under en graviditet ökar mängden könshormoner i kroppen.

Enligt häftet och Socialstyrelsens brochyr “Fakta om preventivmedel” (antagligen då också från 1975) så är antalet grvida under ett år mellan 0-0,5 st som intar kombinationsp-piller. Detta känner vi ju igen från andra informationsbroschyrer som är aktuella idag.

“Det är emellertid säkert, att risken för blodpropp är mycket mindre för en kvinna, som äter p-piller än för en gravid kvinna.”
På Vårdguiden, Blodpropp i benet, skriver de (Gabriella Signäs, 2011-10-04): “Risken för blodpropp ökar om du varit stilla en längre tid eller tagit p-piller eller östrogen”.
På läkartidningen.se skriver Pelle G Lindqvist (2006-05-02 nummer 18):“Graviditet ökar risken för venös tromboembolism (VTE) cirka tio gånger, och incidensen i Sverige har rapporterats vara 1,3 per 1000 graviditeter“. Ursprungskällan är: Lindqvist P, Dahlbäck B, Marsál K. Thrombotic risk during pregnancy: a population study. Obstet Gynecol 1999;94(4):595-9. Hela artikeln från Läkartidningen finner du här.
Vi vet att kvinnor som äter p-piller löper en 4 gånger så stor risk att drabbas av blodpropp. Graviditeten ökar risken för blodpropp med ungefär 10 gånger. Det är fantastiskt att man redan 1975 visste om detta! :)

Professorn och docenten slår även hål på en av de vanligaste myterna kring p-piller : “P-piller ändrar inte fruksamheten”. Dock vet vi sedan tidigare att det tar vanligen tar mellan 3 månader och ett år innan kroppen har återgått till det normala efter upphör av p-piller.

“Men innan du börjar använda p-piller, bör du få en gynelogisk undersökning …. som alla kan ge dig ett recept på p-piller.”
Många av de unga tjejer som jag har talat med och som har berättat om sina besök hos Ungdomsmottagningen fick inte genomföra en gynelogisk undersökning innan de fick sina p-piller utskrivna. Min fråga är då: Vad ser läkarna/barnmoskorna när de undersöker som kan vara bra att veta när de skriver ut p-piller?
Den frågan ska jag ta med mig till ungdomsmottagningen när jag ska dit och interjuva barnmorska och läkare.

Slutligen tycker jag att boken är läsvärd för att kvinnor inför sitt besök hos ungdomsmottagningen i syfte av att få p-piller. Den berättar kort men informellt om biverkningar, risker men även om de viktiga fördelarna. Boken svara även på frågor som: vad bör jag göra om jag har glömt att ta min tablett?
Jag tror att det kan vara en bok som är bra att ha i bakhuvudet även under tiden man äter p-piller.

Målgenomgång vecka 51

Nya mål:
1. Planera vårens arbete. NEJ! saknar provschema!!
2. Fortsätta läsa i boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” NEJ!
3. Göra klart första utkastet för enkäten. JA!

Mål kvar sedan tidigare:

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller. NEJ!
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. NEJ!

Det är många mål, men jag ska försöka boka av minst 50% under denna vecka. Resten får jag helt enkelt göra klart under jullovet.

Did not happen… Men uppnåde i alla fall ett väldigt viktigt mål! Enkäten är klar! :)

Loggbok 27 dec 2012

Datum: 27 dec 2012
Tidsåtgång: 80 min

Idag började jag med att göra klar version 2 på enkäten. Den finns nu här. Jag tänkte prata med några av mina vänner, som jag vet äter p-piller och be dem fylla i enkäten, samt ge mig respons på den. På så sätt hinner jag utvärdera den innan den stora massan ska fylla i frågorna.

Därefter fortsatte jag att på socialstyrelsens hemsidan försöka hitta rapporten från den 16åringa flickans död. Läs mer om henne här. Tyvärr hittade jag inte heller någon rapport idag, men jag skickade ett mejl till Socialstyrelsen, så förhoppningsvis har jag svar snart. Artikeln från Riskronden (nr 5 2003) innehöll dock tre andra liknande intressanta fall. Jag ska försöka skriva lite om det senare.

Jag hittade på Läkemedelsverkets hemsida en rapport som berättar att en kvinna i genomsnitt har tre till fyra gånger ökad risk för blodpropp jämfört med kvinnor utan p-piller. Nu vet jag alltså vilken källa som Borås Tidningar hade när de hävdade detta i en av sina artiklar. Dock är kunskaper om vilka kvinnor som insjuknar, eller är känsliga för riskeffekten, ofullständiga. Men det är kanske någonting som förhoppningsvis det snart är ändring på.

Jag hittade även en utvärderingsrapport från Socialstyrelse om ett  någolunda nytt p-piller (juni 2012) som det ska bli kul att gå igenom nästa gång.

4 gånger större risk för blodpropp för kvinnor som äter p-piller

“Risken för blodpropp är störst under det första året då kvinnor, som inte tidigare haft p-piller, äter kombinerade hormonella preventivmedel. Risken för blodpropp ökar fyra gånger för fullt friska kvinnor, jämfört med kvinnor som inte äter p-piller (20-40 kvinnor av 100 000 drabbas/år).De som tillhör riskgruppen (ärftlighet, kraftig övervikt, diabetes, högt blodtryck) har ännu större benägenhet för blodpropp vid p-pillerbruk.” (Borås Tidningar, ”Det är viktigt att känna till risken”, 2009-10-17, Hannele Parviainen)

Borås Tidningar skriver på sin hemsida, bredvid en av sina artiklar ovanstående citat. Jag blev naturligtvis nyfiken och försökte ta reda på vem som hävdar det. På läkemedelsverket hemsida finner jag denna information:
“Av kvinnor som inte har några riskfaktorer för blodpropp (till exempel ärftlighet, kraftig övervikt, diabetes, högt blodtryck) och som använder p-piller med lågt östrogen-innehåll (mindre än 50 mikrogram etinylestradiol) drabbas mellan 20-40 kvinnor/100 000 kvinnoår av blodpropp. Detta skall jämföras med 5-10 fall av blodpropp per 100 000 kvinnoår hos kvinnor som inte använder p-piller.” (lakemedelsverket.se, “Likartad risk för blodpropp med alla kombinerade p-piller”, 4 juni 2007, författare saknas)

Alltså vet vi numera att risken att drabbas av blodpropp är 4 gånger större om man äter p-piller.