Vecka 41 – mål genomgång

Målen för vecka 41 är:

1. Att arbeta 5,5 timmar.
2. Att läsa på internet om könshormoner och försöka reflektera kring det.

Mål nummer ett är inte avklarat. Jag jobbade 4 timmar och 10 minuter denna vecka, men målet var att arbeta 5,5 timmar. Detta innebär att jag har 1 timme och 20 minuter kvar från denna vecka, som jag får ta igen nästa.

Mål nummer två är halvvägs avklarat, jag har läst en hel del om könshormoner, men inte hunnit reflektera så mycket om det än.

Instuderingsfrågor…

Datum: 14 oktober
Tidsåtgång: 15.50-16.10 & 16.40-17.25                          1 timme & 15 minuter

Idag har jag försökt bevara mina tidigare frågor om biokemi, hormoner och p-piller. Detta är för att jag ska veta lite grundläggande om detta innan jag fördjupar mig på biverkningarna.

Svårigheter som jag har stött på är att det finns väldigt många källor, så det går åt en del tid till att avgöra om informationen är relevant och trovärdig innan jag kan bevara frågan.

Idag har jag jobbat med att besvara frågorna: Vilka funktioner har könshormonerna i kroppen? Vilka könshormoner finns redan i kvinnokroppen? Vilka könshormoner tillför vi när vi äter p-piller? Finns det olika sorters p-piller? Vilka?.

För att hitta fakta så att jag kan översiktigt och kortfattat sammanställa detta i ett dokument har jag använd internetsidor som lakemedelsverket.se, preventivmedel.nu, http://www.euroclinix.se (som säljer p-piller på nätet!) & 1177.se.

Hittills har jag lärt mig mer om könshormonernas funktioner, vilka könshormoner som redan finns i kroppen och vilka könshormoner som vi tillför när vi äter p-piller. Dessutom lärde jag mig att det finns 20 olika p-piller, och att dessa innehåller olika mycket av olika ämnen, så att de fyller olika funktioner utom deras huvudfunktion.

Jag har fått mer förståelse för hur kvinnokroppen reagerar när ett hormontillskott, i detta fallet p-piller tillförs. Jag tycker att jag allmänt har lärt mig mer om hormoner och deras funktioner i kroppen.

 

 

Ny idé för metod

Den 13 oktober 2012 kl 14.40 – 15.45
Tidsåtgång 1 timme och 5 minuter

Jag har under en tid funderat över hur jag ska lägga upp informationssökandet, så att jag får rätt baskunskaper, innan jag fördjupar mig. Resultatet blev detta:

Jag hade bara skrivit i min projektplan att jag ville ha grundläggande kunskaper i biokemi och om hormoner och P-piller. Men vad innebär egentligen det? Vad behöver jag göra för att få grundläggande kunskaper? Vilket material ska jag använda?

Jag insåg direkt att jag antagligen behöver fräscha upp mitt minne från lektionerna i biokemi. Därför står överst på båda listorna att jag ska läsa kapitel biokemi i både Kemi A & B och Biologi A & B kursen. Dessutom kommer jag att behöva gå igenom mina egna anteckningar.

Sist jag arbetade började jag på en lista med frågeställningar om biokemi, hormoner och Ppiller. Här komemr mina 19 frågor, som jag ska försöka besvara så utförligt som möjligt:

Biverkningar vid användning av p-piller

1.       Vad är ett könshormon?
Hormoner som bildas i äggstockarna hos kvinnorna och i testiklarna hos män. Östrogen och gulkroppshormon bildas i äggstockarna. Äggceller och bröstkörtlar utvecklas genom hormonerna östrogen och progesteron.

2.       Vilka funktioner har könshormonerna i kroppen?

3.       Grundläggande biokemiska kunskaper om våra könshormoner.

  1. 4.       Vilka könshormoner finns redan i kroppen?
  2. 5.       Vilka könshormoner tillför vi när vi äter p-piller?
  3. 6.       Vad är ett p-piller?
   Ett preventivmedel som används för att slippa bli gravid. Könshormonerna i tabletterna ser till att kvinnan inte får någon ägglossning och att det bildas ett slem som fångar upp spermierna. ( 9 okt http://www.ne.se/enkel/p-piller)
  4. 7.       Finns det olika sorters p-piller? Vilka?
  5. 8.       Har de olika p-pillren olika funktioner? Vilka?
  6. 9.       Vilka olika preparat finns?
  7. 10.   Vilken funktion tillför dessa preparat?
  8. 11.   Vilka olika biverkningar ger dessa preparat?
  9. 12.   Hur ändras kroppen av dessa preparat? Lång sikt.
  10. 13.   Hur ändras kroppen av dessa preparat? Kort sikt.
  11. 14.   Vad innehåller dessa preparat?
  12. 15.   Vilken funktion har de i kroppen?
  13. 16.   Vad händer i kroppen när vi tillför dessa preparat?
  14. 17.   Vilka är de vanligaste biverkningar vid användning av p-piller?
  15. 18.   Finns det olika biverkningar om man använder ett annat p-piller preparat?
  16. 19.   Finns det något preparat som inte innehåller några negativa biverkningar?

 

 

 

Könshormoner …

Datum: 9 oktober 2012
Tidsåtgång: 1h 25 min.                          13.20 – 14.45

Idag började jag med att göra en lång lista på alla mina frågor som jag vill försöka besvara med detta projekt. Jag tog utgångspunkt i min projektplan och försökte omvandla mina idéer till frågor som skulle kunna gå att besvara. Jag fick fram 19 stycken ganska omfattande frågor, som jag även började besvara. Idag använde jag mig av Nationalencyklopedin för att lära mig om könshormoner, deras funktion och allmänt om p-piller. För att jag ska kunna gå vidare senare i mitt arbete så bör jag ha grundläggande kunskaper inom detta ämne. Det bästa sättet att få detta tycker jag är att ställa frågor, ta reda på svaren och ställa ännu fler frågor. Dessutom tror jag att det kommer att bli lättare att läsa de två böckerna och de uppsatser som finns inom ämnet om jag har grundläggande kunskaper.

Svårigheter som jag har stött på är att jag har ont i huvudet, vilket gör att det blir svårare att koncentrera sig och att jag behöver läsa texterna fler gånger för att vara säker på att jag förstår.

Hittills har jag lärt mig lite mer om allmänt och hormoner, vilken uppgifter de har i kroppen och även lite mer om de kvinnliga könshormonerna.

Projektplanen speglas väldigt bra i de frågor som jag hittills har skrivit och läst om. I tidsplaneringen ligger jag något efter, men nästa gång jag sätter mig ner och jobbar har jag tänkt att uppdatera den lite, och även lägga in små luckor i fall att någonting skulle hända som inte var planerat.

Nu ska jag iväg och döma fotboll! :)