Inlämning 90 %

Datum: 8 mars 2013
Tidsåtgång: 60 min

Projektarbetet går åt helvete idag. Jag mår skit – har hög feber och en dunkande huvudvärk. Perfekt att bli sjuk sista dagen då man har möjlighet att arbeta och finslipa på detaljerna. Jag har en hel del kvar att göra, mina 60 minuter räcker inte långt. hade planerat att använda 3-4 timmar idag för att arbetar med de sista detaljerna. Sen att man väljer att i sätta inlämningen idag är något som jag vill ifrågasätta. Denna vecka har jag haft 3 prov plus denna inlämning. Och nästa vecka står helt tom utan några prov – då kommer jag att fortsätta med projektarbetet och ni får helt enkelt hjälpa genom att stötta mig. 90 % kan man inte kalla mitt arbete, snarare 50 %.

Nu ska jag försöka sova någon timme, så orkar jag kanske fixa källkritiken senare ikväll innan jag lämnar in texten. Det vore dumt att lämna ute källkritiken tycker jag och det är därför jag känner mig så pressad att göra den.

Änglar, intervjuver och många läsare

26 feb 2013
Tidsåtgång: 15 + 60 min

Idag har jag fortsatt med rapporten. Jag skrev och redigerade det som jag tidigare skrivit. Jag kollade upp källor och försökte fixa den röda tråden. Sofie hade svarat på mitt mejl – och skrivit exakt hur jag skulle gå tillväga för att hitta den sökta artikeln. Jag använde mig av den metoden och hittade inte bara den, utan flera av artiklarna som jag tidigare saknat. Stort tack Sofie! :)

Det är så som jag har jobbat idag. Jag såg nu att jag igår skrev att jag idag ville lyssna på intervjuven- men jag tror att jag tar det nästa gång. Jag valde idag att prioriterade att kolla upp artiklarna och testa Sofies metod helt enkelt.

Jag tycker att det är kul att se att det är så många som följer vad jag skriver och gör varje dag. Men de flesta av er som läser går säkert i min klass eller i min paralleklass och vill försöka ta reda på hur långt jag har kommit – och om ni behöver speeda på eller om ni ligger bra till. Men man blir lite förvånad när man vissa dagar ser hur många ni faktiskt är som läser. ;)

A summary of november and problems

25 feb 2013
Tidsåtgång: 20 min + 50 min

Hej alla,
Idag jobbade jag kort . jag började med att läsa igenom rapporten för att se vad jag hittills har skivit. Rättade en del stavfel/grammatiska fel och ändrade lite på material och metod. Jag började med analysen men kände att jag inte hade något                 flow. Efter några timmars skidåkning började jag jobba igen. Denna gång i ungefär 50 minuter – jag började läsa det jag tidigare skrivit i analysen och det som jag tidigare skrivit under projektets gång och redigerade en hel del. Jag fördjupade mig lite i det som jag gjorde under november månad – sambandet mellan p-piller och blodpropp. Kollade upp några källor online så att de fortfarande var aktuella.

Nästa gång kommer jag nog att lyssna klart på intervjuven – så att jag kan börja plocka saker därifrån. Hade nytta av en hel del av det som barnmorskorna sa, nu när jag jobbar om svåra biverkningar som unga tjejer har fått – när har läkaren gjort fel? Kan man bedöma det så enkelt? Hur kan vi se till att dessa misstag inte uppstår igen? Hur kan vi förhindra att fler unga friska sunda tjejer drabbas utav blodpropp?
Det är viktiga frågor som jag hoppas att jag snart kan svara på. Rapporten kommer att i juni efter min handledares godkännade att publiceras här – då får ni förhoppningsvis svaren.

Checkar in mellan åken i backarna…

Datum: 24 feb 2013
Tidsåtgång: 40 + 30 + 25

Hej alla,
Idag jobbade jag lite mellan åken i backarna. Jag började med att arbeta med slutrapporten. Ändrade saker som jag tidigare skrivit och tog bort en hel del. Därefter fortsatte jag med att titta på reultatet från min egen undersökning. Jag räknade manuellt fram vissa saker i excell, för att kunna göra tabeller på följdfrågor. Detta är för att jag vill bli klar med resultatdelen snart så att jag kan börja med analysen. Tabellerna kommer jag inte att lägga upp här förrens rapporten är inlämnad.
Jag tog paus och åker skidor i några timmar innan jag fortsatte med resultaten. Jag lämnade resultatet och började sedan på analysen. På bloggen, i oktober har jag skrivit om p-piller och klimakteriet. Problemet är att den artikel som Expressen då publicerade är borttagen. Därför blir det mycket svårt att idag titta tillbaka och skriva något om den – jag har ju bara mina egena anteckningar på vad den handlade om.  På deras hemsida står det att de använder sig av två företag som fr i uppgift att lagra deras artiklar elektroniskt. Dock behöver man en inloggning för att komma åt båda servrarna. Så jag slängde iväg ett mejl till skolans bibliotekarie för att fråga om vår skola erbjuder ett login till sina studerande. Annars får jag nog ta bort den biten på analysen. Nu har jag i alla fall markerat den biten i slutrapporten om den artikeln, så att jag lätt kan hitta tillbaka dit.

Rapporten är i nuläget med framsida, förteckning, resultat –allt ca 18 A4 sidor lång. Här går det undan! Nisse – du får kul sedan när du ska läsa min uppsats.

Nästa gång kommer jag att börja om med analysen på nytt och försöka skriva mer om det som jag tidigare börjat reflektera om. Jag vet att loggboken blir ganska tråkig att läsa just nu – det handlar bara om det som jag skriver, men snart är uppsatsen förhoppningsvis klar! :)

Intervjuv och 5000 tjejer om året i preventivmedelsrådgivning

23 feb 2013
Tidsåtgång: 30 + 10

hej alla,
jag kunde inte låta bli att fortsätta, så nu blir jag tvungen att skriva igen – sen tar jag lördag. Jag lyssnade på intervjuven med brnmorskorna och fortsatte att ordagrant skriva ned vad som sas. Det är väldigt intressan att lyssna på vad de säger, trots att det känns som om att de förskönar verkligheten ibland. De ärmycket duktiga och har många års erfarenheter – och de träffar ungefär 5 000 tjejer i åldern 13-23 om året. Naturligtvis borde man få ganska bra koll på den åldersgruppen och deras önskningar kring preventivmedel. Det som uppmärsammade mig var att de kallar det för preventivmedelsrådgivning, det som de erbjudet. Det är första gången som jag hör de i den yrkesrollen använda det ordet.
Jag tycker om att de berättar att de pratar med tjejerna och ber dem berätta vad som händer i just deras liv. Så som jag uppfattade barnmorskorna så försöker de få sig en helhetsbild att allt är okej med tjejerna innan de skriver ut några tabletter. Några av de ungdomarna som jag känner förmedlar dock inte samma bild, de säger att de fick frågan om de mådde bra och om allt var okej i deras liv.
Efter tre månader berättar barnmorskorna om återbesök och diskussion om p-pillrets verkan, vilket låter mycket bra. Några av de jag känner berättar istället om utskrivna p-piller för ett år och att de ska höra av sig om det inte fungerar. Men det behöver naturligtvis inte vara så överallt – det pekar då snarare på brister inom vården än har någonig med biverkningar av p-piller att göra.  Det kanske leder till att inte alla biverkningr rapporteras in – men det är en ganska långdragen slutsatts. Förmodligen har ungdomarna bara haft otur och träffat på en barnmorska eller läkare som inte tagit sitt ansvar. Detta behöver absolut inte betyda att alla gör så – förmodligen och förhoppningsvis handlar det om enstaka fall.

Jag valde att lyssna på intervjuven idag eftersom att jag vill bli klar med det – så att jag kan börja plocka citat och skriva om vad barnmorskorna har berätta för mig. Nästa gång vill jag lyssna lite till och kanske jobba lite mer på rapporten – den får inte glömmas bort. Det vore bra om jag även hann rita några till tabeller kring min egen enkät.

/Emma, who is not officially calling it a night.