Jag är klar… – en av de sista målgenomgångarna

JAg kan nog fortfarande inte riktigt fatta det. Jag är klar. Tittar vi på min todo lista så är jag klar (nästan, ska bara konvertera om samtliga postar här till PDF som följer med som bilaga till slutrapporten).

Datum: 25 april 2013
Tidsåtgång: 3 h 15 min

Imorse klev jag upp tidigt för tt kunna använda hela den randiga förmiddagen (och inte sova bort den) så att jhag skulle bli klar. Tittar vi på min mållista så är det många punkter jag kan bocka av:

1. skriva diskussion/slutsats 1-3 sidor
2. skriva sammanfattning max 1/2 sida (ska dock läsa igenom den en gång till ikväll så att jag är helt nöjd!)
3. hänvisa till bilagorna i löptext
4. lägga till bilagor längst bak:
20 frågor
utskriven intervju med barnmorskor, läkare
Emma Kragelund rättigheter citat
blog
5. Mejla texten till samtliga som har intervjuats och be om deras godkännande

Kommer definitivt sakna mitt sätt att sätta upp mål och de dagarna då det har varit dags för målgenomgång.

Änglar, intervjuver och många läsare

26 feb 2013
Tidsåtgång: 15 + 60 min

Idag har jag fortsatt med rapporten. Jag skrev och redigerade det som jag tidigare skrivit. Jag kollade upp källor och försökte fixa den röda tråden. Sofie hade svarat på mitt mejl – och skrivit exakt hur jag skulle gå tillväga för att hitta den sökta artikeln. Jag använde mig av den metoden och hittade inte bara den, utan flera av artiklarna som jag tidigare saknat. Stort tack Sofie! :)

Det är så som jag har jobbat idag. Jag såg nu att jag igår skrev att jag idag ville lyssna på intervjuven- men jag tror att jag tar det nästa gång. Jag valde idag att prioriterade att kolla upp artiklarna och testa Sofies metod helt enkelt.

Jag tycker att det är kul att se att det är så många som följer vad jag skriver och gör varje dag. Men de flesta av er som läser går säkert i min klass eller i min paralleklass och vill försöka ta reda på hur långt jag har kommit – och om ni behöver speeda på eller om ni ligger bra till. Men man blir lite förvånad när man vissa dagar ser hur många ni faktiskt är som läser. ;)

Checkar in mellan åken i backarna…

Datum: 24 feb 2013
Tidsåtgång: 40 + 30 + 25

Hej alla,
Idag jobbade jag lite mellan åken i backarna. Jag började med att arbeta med slutrapporten. Ändrade saker som jag tidigare skrivit och tog bort en hel del. Därefter fortsatte jag med att titta på reultatet från min egen undersökning. Jag räknade manuellt fram vissa saker i excell, för att kunna göra tabeller på följdfrågor. Detta är för att jag vill bli klar med resultatdelen snart så att jag kan börja med analysen. Tabellerna kommer jag inte att lägga upp här förrens rapporten är inlämnad.
Jag tog paus och åker skidor i några timmar innan jag fortsatte med resultaten. Jag lämnade resultatet och började sedan på analysen. På bloggen, i oktober har jag skrivit om p-piller och klimakteriet. Problemet är att den artikel som Expressen då publicerade är borttagen. Därför blir det mycket svårt att idag titta tillbaka och skriva något om den – jag har ju bara mina egena anteckningar på vad den handlade om.  På deras hemsida står det att de använder sig av två företag som fr i uppgift att lagra deras artiklar elektroniskt. Dock behöver man en inloggning för att komma åt båda servrarna. Så jag slängde iväg ett mejl till skolans bibliotekarie för att fråga om vår skola erbjuder ett login till sina studerande. Annars får jag nog ta bort den biten på analysen. Nu har jag i alla fall markerat den biten i slutrapporten om den artikeln, så att jag lätt kan hitta tillbaka dit.

Rapporten är i nuläget med framsida, förteckning, resultat –allt ca 18 A4 sidor lång. Här går det undan! Nisse – du får kul sedan när du ska läsa min uppsats.

Nästa gång kommer jag att börja om med analysen på nytt och försöka skriva mer om det som jag tidigare börjat reflektera om. Jag vet att loggboken blir ganska tråkig att läsa just nu – det handlar bara om det som jag skriver, men snart är uppsatsen förhoppningsvis klar! :)

LOGGBOK 15 jan 2013

Datum: 15/1 2013
Tidsåtgång: 123 min

Idag började jag med att skicka ett mejl till Västerorts ungdomsmottagning. Då det bara har telefontid en gång om dagen mellan 11 och 12 har det varit svårt för mig att boka en tid. Sedan gick jag igenom förra veckans mål och markerade vilka som var fixade och vilka som ska stanna kvar för denna vecka.
Därefter fortsatte jag att läsa de artiklar som handlar om p-pillerskandalen eller p-pillerupproret i Frankrike. Tyvärr har jag inte lyckas skriva något vettigt kring det idag – jag har svår skrivkramp. Jag gav helt enkelt upp, men sparade länkarna så att jag kanske imorgon eller på torsdag kan försöka skriva lite kring det.

Jag fortsatte på min enkät, men kom på att det vore effektivare om jag istället kortade ned antalet frågor. Jag gjorde en ny enkät med 5 frågor, dessa kan ni se här. Efter mejlkontakt med min handledare Nisse så lade jag till ytterliggare en fråga.  Jag skapade ett event på Facebook där jag bjöd in 200 av mina kvinnliga vänner i åldern 13-35. Där skrev jag även kort om enkäten och i vilket syfte det skulle användas i. Kommenterade även att resultatet kommer att publiceras och diskuteras här. Nu har det gått ungefär 30 minuter sedan jag publicerade detta på Facebook och jag har redan fått in 21 seriösa svar. Detta innebär att ungefär 10,5 % av de tillfrågade redan har svarat. Detta gör att jag förhoppningsvis snart kan börja sammanställa resultatet.

Jag fortsätta på mitt arbete och bläddrade lite i boken “P-piller” med dr Robert W. Kistner som jag nyligen hämtade på biblioteket. Boken är på över 300 sidor, så vi får se om jag får tid att läsa hela den. Boken trycktes 1970, men verkar dock ganska mordern. Vi får helt enkelt se.

Jag mejlade även skolans ITkillar för att fråga om jag kan få låna en diktafon av skolan till min (förhoppningsvis snart) interjuv. Sist jag spelade in med mobilen blev det ganska bra, men med iPaden blev det ännu sämre. Jag vet att en diktafon vore den bästa lösningen, så om det vore möjligt skulle jag bli jätteglad om de kunde tänka sig låna ut en. annars får jag ta mobilen och hoppas på det bästa.

Nästa gång jag arbetar kan jag förhoppningsvis skriva klart mina kommentarer till p-pillerupproren i Frankrike. Jag hoppas på ett riktigt skrivarflyt så att jag kan bli klar. Nästa gång det är schemalagt projektarbete ska vi träffas och få föreläsning på hur rapporten ska skrivas. Jag hoppas att den föreläsningen inte blir allt för tråkig…

Målgenomgång vecka 2

1. Få in svar på enkäten! NEJ! Är inte klar med enkäten efter diskussioner med Sofie.
2. Bli klar med boken  “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” JA!
3. Boka interjuv läkare + barnmoska  NEJ! Dåliga öppettider – jag har haft viktiga lektioner. Ska boka imorgon.

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller. JA!
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. JA! p-pillerskandalen i Frankrike dök upp!

(Planera vårens arbete.)

Jag hann i alla fall med 3 av mina 6 mål. 3 mål stannar alltså till vecka 3.

Loggbok 8 jan 2013

Datum: 8 jan 2013
Tidsåtgång: 2 h 10 min

Idag började jag att gå igenom målen från förrförra vecka, för att kolla vad som redan är gjort och vad som behövs göras. Jag satte även upp några nya mål. Dem kan du läsa här. Därefter tog jag fram den lilla boken och fortsatte läsa den. När jag var klar satte jag igång och funderade över de ställen som jag markerat i boken. Mina tankar och reflektioner kan du läsa här. Därefter plockade jag fram mitt Worddokument med de frågor som jag vill ha svar på innan jag är klar med arbetet. Det är totalt 20 frågor och jag har svarat på ungefär 16 av dem. Det innebär att jag har klarat av ännu ett av mina mål för denna vecka. Några av frågorna kommer jag också att ta med mig när jag ska på interjuv med läkaren/barnmorskan. De frågor som jag har kvar att försöka svara på är:
1. Hur ändras kroppen av dessa preparat? Kort och lång sikt.
2. Varför gör man åt biverkningen retlig eller nedstämd?
3.
Varför uppstår huvudvärk som en vanlig biverkning? Vad händer egentligen i kroppen för att vi ska känna smärta just i huvudet?

Det ska bli jätteintressant att höra vad läkaren eller barnmorskan har för svar. Dessutom hann jag skriva fler frågor som jag vill ha svar på, bland annat hur ett vanligt första möte går till med en ung tjej som vill ha p-piller.

Jag kom även idag fram till att gravida kvinnor löper 10 gånger större risk att drabbas av blodpropp. Kvinnor som äter p-piller har 4 gånger större risk. Rätt intressant faktiskt.

Arbetet idag har gott bra. Svårigheter som jag har stött på är att jag även fick svar av vår bibliotekarie Sofie som har kollat på min enkät. Hon hade några kommentarer som jag gärna skulle vilja diskutera med henne och eventuellt sova på saken för att försöka komma på hur jag ska uttrycka mig bättre och formulera frågorna annorlunda.

Idag har en även repeterat många av mina kunskaper inom detta område, när man nästan inte har arbetat med någonting under två veckor som glömmer man tyvärr en hel del.
Idag har jag dock även lärt mig betydligt mer varför biverkningarna uppstår och vad de tillfogade hormonerna faktiskt gör i kroppen.

Projektplanen kommer att göras om, med tanke på att tidsplanen ska passa vårterminen. Nästa inlämning i projektarbete och redovisning är om två till tre veckor, så det är nog dags att snart börja förbereda den. Jag tycker att jag hittills i arbetet har kunnat svara väldigt bra på mina frågeställningar i projektplanen.

Mål vecka 2

Nya mål:
1. Få in svar på enkäten!
2. Bli klar med boken  “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”
3. Boka interjuv läkare + barnmoska

Mål kvar sedan tidigare:

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre.
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller.
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema.

(Planera vårens arbete.)

Målgenomgång vecka 51

Nya mål:
1. Planera vårens arbete. NEJ! saknar provschema!!
2. Fortsätta läsa i boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” NEJ!
3. Göra klart första utkastet för enkäten. JA!

Mål kvar sedan tidigare:

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre. NEJ!
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller. NEJ!
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema. NEJ!

Det är många mål, men jag ska försöka boka av minst 50% under denna vecka. Resten får jag helt enkelt göra klart under jullovet.

Did not happen… Men uppnåde i alla fall ett väldigt viktigt mål! Enkäten är klar! :)

Handledarträff

Datum: 19 dec 2012
Tidsåtgång: 10 + 10 min

Idag träffade jag Nisse för ett handledarsamtal. Vi diskuterade mitt projekt, och hur jag skulle göra för att få bästa resultat. Vi kom överrens om att jag skulle boka en interjuv med en barnmorska och/eller läkare för att kunna ställa frågor och diskutera resultatet kring min enkät. Därför är det väldigt viktigt att jag snarast blir klar med enkäten. Mitt mål är det att under denna vecka bli klar med första utkastet. Efter lovet ska jag försöka boka en tid för interjuv. Därför är det viktigt att jag kommer ihåg att reservera tid för att förbereda frågor inför interjuvn/interjuverna.