Änglar, intervjuver och många läsare

26 feb 2013
Tidsåtgång: 15 + 60 min

Idag har jag fortsatt med rapporten. Jag skrev och redigerade det som jag tidigare skrivit. Jag kollade upp källor och försökte fixa den röda tråden. Sofie hade svarat på mitt mejl – och skrivit exakt hur jag skulle gå tillväga för att hitta den sökta artikeln. Jag använde mig av den metoden och hittade inte bara den, utan flera av artiklarna som jag tidigare saknat. Stort tack Sofie! :)

Det är så som jag har jobbat idag. Jag såg nu att jag igår skrev att jag idag ville lyssna på intervjuven- men jag tror att jag tar det nästa gång. Jag valde idag att prioriterade att kolla upp artiklarna och testa Sofies metod helt enkelt.

Jag tycker att det är kul att se att det är så många som följer vad jag skriver och gör varje dag. Men de flesta av er som läser går säkert i min klass eller i min paralleklass och vill försöka ta reda på hur långt jag har kommit – och om ni behöver speeda på eller om ni ligger bra till. Men man blir lite förvånad när man vissa dagar ser hur många ni faktiskt är som läser. ;)

Loggbok nr 2 för idag

Hej alla,
Mitt danska tangetbord vøgrar færsvinna från datorn, så från och med nu så blir ø och æ blir annaorlunda. Men ni förstår säkert vad jag skriver ändå :)

Idag har jag jobbat jättemycket  imorse jobbade jag och det kan ni se loggsboksanteckningar från tidigare idag. På eftermiddagen jobbade jag:
Datum: 20 feb 2013
Tidsåtgång: 90 + 120 + 10 = 230 min = 3 h & 50 min

Jag har idag arbetat med min kära uppsats (även så kallad slutrapport). Jag gick igenom mina anteckningar och uppsatser från tidigare i år och har försökt skriva om dem och hur jag tänkte då. Jag har även tagit fram resultat och diagram från min egen enkät. Alla som någonsin har gjort en enkät vet hur pyssligt det är med svaren och sammanställningen samt hur snabbt tiden går åt.
Jag kollade även upp en hel del källor, bara för att vara på den säkra sida – så att jag inte skrivit något felaktigt. Min rapport ligger ungefär i nuläget på 10 A4 sidor, vilket innebär att jag idag ungefär tillfört 5. Det känns bättre nu och jag känner mig mindre stressad. Nøsta gång jag jobbar ska jag spara allt på USB så att jag får tillgång till det uppe på Idre Fjäll. Då bör jag även gå igenom intervjuverna en gång till, så att det inte är något viktigt som jag har missat.
Jag har även läst igenom material som jag skrivit tidigare och sollat ut vad jag tycker är viktigt och vad som bör finnas med/nämnas i rapporten.

Intervju med tre barnmorskor

Datum: Fre 1/2 2013
Tidsåtgång: 60 min

Idag fick jag möjlighet att träffa tre barnmorskor på en ungdomsmottagning här i Stockholm. Jag hade förberett ett flertal frågor, men tyvärr hann jag inte ställa alla. Därför hade jag sedan tididgare markerat de viktigaste och de fick jag svar på. Intervjuvn tog ca 20 minuter och jag fick många bra citat och svar. Jag skulle vilja rikta ett stort tack till dessa tre som tog sin fikarast för att hinna träffa mig. Det tycker jag var väldigt snällt av dem.

Jag valde att spela in vårt samtal med en diktafon, så att jag har möjlighet att i efterhand lyssna och skriva kommentarer till det som sades.

 

LOGGBOK 29/1

Datum: 29/1 2013
Tidsåtgång: 105 + 15 = 120 min = 2h

Idag har jag äntligen börjat med rapporten! Skrev halva inledningen och halva metoddelen idag. Pratade med Nisse idag som sa åt mig att sätta fart med rapporten. Den är ganska lång hittills, men har gått ganska lätt att skriva eftersom jag har haft ett så bra stöd från mina loggboksanteckningar. Det våra är dock när man skriver material och metod att bara skriva det som är relevant. Jag har svårt för att dra strecket där. Man ska ju vara på frågan vad man har gjort, men ska man även berätta varför man gjorde det? Som tur är har jag lyckats författa i novemberrapporten ganska bra vad jag gjorde under de första månaderna. Det svåra när man skriver är när man blir blank eller tappar tråden, någon som man inte kan förutse. Som tur var så hände det inte idag.

Jag ville egentligen sortera resultatet idag, men det kändes viktigare att komma igång med rapporten. Resultatet från min enkät är i och för sig en del av rapporten, men jag tror att jag kan spara lite av det tills senare.

Jag bläddrade igenom mina 20 frågeställningar idag och tittade på vilka som jag inte hade svarat. De fyra som är kvar hoppas jag på att läkaren eller barnmorskan kan svara på när jag träffar dem.

Det svåra blir att fixa all källorna. Jag har ju använt en mängd olika källor. Och alla fotnoter (fotnötter?) som också ska få plats. Tur att jag i alla fall har kommit en bit påvägen. Jag la även upp en säkerhetskopia på Dropbox.

Nästa gång jag jobbar vill jag fortsätta med rapporten, eftersom den snart ska vara klar. Därefter vill jag kolla på resultatet och försöka reflektera kring det. Kanske även hinna bläddra lite i den andra boken som jag nyligen hittade på biblioteket.

Denna vecka har jag valt att ännu inte sätta upp några nya mål, utan istället använda tiden effektivt till att arbeta.

LOGGBOK 25/1

Datum: 25/1 2013
Tidsåtgång: 45 min

Idag har jag sammanställt resultatet från min egen fältundersökning. Jag valde ju som tidigare berättat att göra en enkät med 6 frågor. Så idag har jag ritat tabeller och diagram över resultatet. Jag har även försökt att skriva någon kommentar kring varje resultat. Sedan fortsatte jag med att försöka ta fram statestik över hur många som tidigare svarat på en fråga som på nästa har svarat detta, ni vet följdfrågor. De är lite knepigare att få till snyggt, eftersom man manuellt måste sortera och sammanställa dem. Totalt fick jag in 108 svar av kvinnor i åldrarna 13-35. Jag valde att bara fråga kvinnor bosatta i städer bland annat i Stockholm och Västerås.

Nästa gång ska jag fortsätta med resultatet och även försöka boka en ny intervju.

LOGGBOK 23/1 2013

Datum: 23/1 2013
Tidsåtgång: 30 + 30 + 30 + 15= 105 min

Idag utnyttjade jag min håltimme till att arbeta effektivt med projektarbetet. Jag började med att gå igenom intervjufrågorna (eftersom jag inte orkade igår efter träningen). Tog bort en, lade till två nya och regerade två. Därefter började jag skissa på ett citat a la rättigheters formulär inför intervjuven. Jag gjorde ett första utkast och mejlade det sedan till Sofie (Blackebergs gymnasiums bibliotekarie, som gärna ställer upp och hjälper snälla och ambitiösa elever). Jag gick på lunch men efteråt mötte jag upp henne i bibblan för att diskutera hur jag skulle göra med citat/rättighetsblanketten. Vi gick igenom mitt förslag och diskuterade fram olika lösningar. Slutresultatet kan du se här. Emma Kragelund rättigheter citat

Därefter slände jag iväg ett mejl till min handledare Nisse för att påminna honom om ett papper som jag behöver och att han ska kolla här lite då och då.

Efter skolan hade jag bokat ett möte med två barnmorskor och två läkare. Tyvärr blev det något stort missförstånd, för när jag stod utanför deras dörr klockan 15 idag så öppnade ingen och ingen svarade i någon slags telefon. Tyvärr. Vilken otur! Efter en 30 minuters väntan i värmen gav jag upp.

Mitt i allt ringde dessutom en kille från skolans ITavdelning och var sur för att jag inte lämnat tillbaka diktafonen. Jag förklarade läget och berättade att jag sökt honom två gånger igår samt skickat två mejl. Då gav han med sig och lät mig behålla den fram tills på måndag.

På vägen hem tittade jag in på min enkät för att kolla ungefär hur många som svarat. 82 anonyma svar hade jag hunnit få in. Jag vill ju gärna ha några fler, så jag bestämde mig för att skicka ett PM till min kusin Sarah. Sarah driver ett eget företag och har brett kontaktnät i just den åldersgruppen som jag söker svar i.

Idag har jag lärt mig att skriva ett kontrakt (som förhoppningsvis är vattentät – nördhumor), vilket är något som jag förmodligen kommer ha stor nytta av i framtiden. Jag har även lärt mig att jag ska dubbelkolla vikiga inbokade möten och även påminna de jag ska träffa i god tid innan, så att inga missförstånd uppstår. Jag har även lärt mig att ITkillarna inte läser mejl, vilket innebär att om det blir några förseningar av lånade prylar bör jag prata med dem IRL – ett mejl räcker inte.

Tyvärr innebär dagens missförstånd att jag blir tvungen att försöka få tag på en ny tid hos dessa läkare och barnmorskor. De har dåliga telefontider, men jag hoppas att jag kan fixa en ny interjuv snart. Bara förargligt helt enkelt.

Men det postiva med idag är att nya svar rullar in på löpande band sedan Sarah uppmanade sina bekanta att fylla i enkäten! :)

LOGGBOK 15 jan 2013

Datum: 15/1 2013
Tidsåtgång: 123 min

Idag började jag med att skicka ett mejl till Västerorts ungdomsmottagning. Då det bara har telefontid en gång om dagen mellan 11 och 12 har det varit svårt för mig att boka en tid. Sedan gick jag igenom förra veckans mål och markerade vilka som var fixade och vilka som ska stanna kvar för denna vecka.
Därefter fortsatte jag att läsa de artiklar som handlar om p-pillerskandalen eller p-pillerupproret i Frankrike. Tyvärr har jag inte lyckas skriva något vettigt kring det idag – jag har svår skrivkramp. Jag gav helt enkelt upp, men sparade länkarna så att jag kanske imorgon eller på torsdag kan försöka skriva lite kring det.

Jag fortsatte på min enkät, men kom på att det vore effektivare om jag istället kortade ned antalet frågor. Jag gjorde en ny enkät med 5 frågor, dessa kan ni se här. Efter mejlkontakt med min handledare Nisse så lade jag till ytterliggare en fråga.  Jag skapade ett event på Facebook där jag bjöd in 200 av mina kvinnliga vänner i åldern 13-35. Där skrev jag även kort om enkäten och i vilket syfte det skulle användas i. Kommenterade även att resultatet kommer att publiceras och diskuteras här. Nu har det gått ungefär 30 minuter sedan jag publicerade detta på Facebook och jag har redan fått in 21 seriösa svar. Detta innebär att ungefär 10,5 % av de tillfrågade redan har svarat. Detta gör att jag förhoppningsvis snart kan börja sammanställa resultatet.

Jag fortsätta på mitt arbete och bläddrade lite i boken “P-piller” med dr Robert W. Kistner som jag nyligen hämtade på biblioteket. Boken är på över 300 sidor, så vi får se om jag får tid att läsa hela den. Boken trycktes 1970, men verkar dock ganska mordern. Vi får helt enkelt se.

Jag mejlade även skolans ITkillar för att fråga om jag kan få låna en diktafon av skolan till min (förhoppningsvis snart) interjuv. Sist jag spelade in med mobilen blev det ganska bra, men med iPaden blev det ännu sämre. Jag vet att en diktafon vore den bästa lösningen, så om det vore möjligt skulle jag bli jätteglad om de kunde tänka sig låna ut en. annars får jag ta mobilen och hoppas på det bästa.

Nästa gång jag arbetar kan jag förhoppningsvis skriva klart mina kommentarer till p-pillerupproren i Frankrike. Jag hoppas på ett riktigt skrivarflyt så att jag kan bli klar. Nästa gång det är schemalagt projektarbete ska vi träffas och få föreläsning på hur rapporten ska skrivas. Jag hoppas att den föreläsningen inte blir allt för tråkig…

Loggbok 8 jan 2013

Datum: 8 jan 2013
Tidsåtgång: 2 h 10 min

Idag började jag att gå igenom målen från förrförra vecka, för att kolla vad som redan är gjort och vad som behövs göras. Jag satte även upp några nya mål. Dem kan du läsa här. Därefter tog jag fram den lilla boken och fortsatte läsa den. När jag var klar satte jag igång och funderade över de ställen som jag markerat i boken. Mina tankar och reflektioner kan du läsa här. Därefter plockade jag fram mitt Worddokument med de frågor som jag vill ha svar på innan jag är klar med arbetet. Det är totalt 20 frågor och jag har svarat på ungefär 16 av dem. Det innebär att jag har klarat av ännu ett av mina mål för denna vecka. Några av frågorna kommer jag också att ta med mig när jag ska på interjuv med läkaren/barnmorskan. De frågor som jag har kvar att försöka svara på är:
1. Hur ändras kroppen av dessa preparat? Kort och lång sikt.
2. Varför gör man åt biverkningen retlig eller nedstämd?
3.
Varför uppstår huvudvärk som en vanlig biverkning? Vad händer egentligen i kroppen för att vi ska känna smärta just i huvudet?

Det ska bli jätteintressant att höra vad läkaren eller barnmorskan har för svar. Dessutom hann jag skriva fler frågor som jag vill ha svar på, bland annat hur ett vanligt första möte går till med en ung tjej som vill ha p-piller.

Jag kom även idag fram till att gravida kvinnor löper 10 gånger större risk att drabbas av blodpropp. Kvinnor som äter p-piller har 4 gånger större risk. Rätt intressant faktiskt.

Arbetet idag har gott bra. Svårigheter som jag har stött på är att jag även fick svar av vår bibliotekarie Sofie som har kollat på min enkät. Hon hade några kommentarer som jag gärna skulle vilja diskutera med henne och eventuellt sova på saken för att försöka komma på hur jag ska uttrycka mig bättre och formulera frågorna annorlunda.

Idag har en även repeterat många av mina kunskaper inom detta område, när man nästan inte har arbetat med någonting under två veckor som glömmer man tyvärr en hel del.
Idag har jag dock även lärt mig betydligt mer varför biverkningarna uppstår och vad de tillfogade hormonerna faktiskt gör i kroppen.

Projektplanen kommer att göras om, med tanke på att tidsplanen ska passa vårterminen. Nästa inlämning i projektarbete och redovisning är om två till tre veckor, så det är nog dags att snart börja förbereda den. Jag tycker att jag hittills i arbetet har kunnat svara väldigt bra på mina frågeställningar i projektplanen.

Diskussion av boken P-piller fördelar, nackdelar, risker

Jag är precis klar med boken “P-piller: fördelar, nackdelar, risker” och tänkte att jag skulle ta en sammanfattning här för er samt skriva lite om mina egna reflektioner. Boken eller snarare häftet är krivet av professorn Lars Ph Bengtsson och docenten Nils-Otto Sjöberg. Boken kom ut 1975 men har dock en hel del relevant innehåll.

I boken skriver de att p-pillerhormonerna har samma verkan som äggstockhormonerna. Det stämmer ju bra, eftersom p-pillret är konstruera så att det ska vara som ett tillskott med extra könshormoner. Vissa av graviditetssymptomerna kan likna de verkningarna som man kan få av p-piller och som exempel ges illamående, viktökning samt spänningar i brösten. Detta är logiskt eftersom just under en graviditet ökar mängden könshormoner i kroppen.

Enligt häftet och Socialstyrelsens brochyr “Fakta om preventivmedel” (antagligen då också från 1975) så är antalet grvida under ett år mellan 0-0,5 st som intar kombinationsp-piller. Detta känner vi ju igen från andra informationsbroschyrer som är aktuella idag.

“Det är emellertid säkert, att risken för blodpropp är mycket mindre för en kvinna, som äter p-piller än för en gravid kvinna.”
På Vårdguiden, Blodpropp i benet, skriver de (Gabriella Signäs, 2011-10-04): “Risken för blodpropp ökar om du varit stilla en längre tid eller tagit p-piller eller östrogen”.
På läkartidningen.se skriver Pelle G Lindqvist (2006-05-02 nummer 18):“Graviditet ökar risken för venös tromboembolism (VTE) cirka tio gånger, och incidensen i Sverige har rapporterats vara 1,3 per 1000 graviditeter“. Ursprungskällan är: Lindqvist P, Dahlbäck B, Marsál K. Thrombotic risk during pregnancy: a population study. Obstet Gynecol 1999;94(4):595-9. Hela artikeln från Läkartidningen finner du här.
Vi vet att kvinnor som äter p-piller löper en 4 gånger så stor risk att drabbas av blodpropp. Graviditeten ökar risken för blodpropp med ungefär 10 gånger. Det är fantastiskt att man redan 1975 visste om detta! :)

Professorn och docenten slår även hål på en av de vanligaste myterna kring p-piller : “P-piller ändrar inte fruksamheten”. Dock vet vi sedan tidigare att det tar vanligen tar mellan 3 månader och ett år innan kroppen har återgått till det normala efter upphör av p-piller.

“Men innan du börjar använda p-piller, bör du få en gynelogisk undersökning …. som alla kan ge dig ett recept på p-piller.”
Många av de unga tjejer som jag har talat med och som har berättat om sina besök hos Ungdomsmottagningen fick inte genomföra en gynelogisk undersökning innan de fick sina p-piller utskrivna. Min fråga är då: Vad ser läkarna/barnmoskorna när de undersöker som kan vara bra att veta när de skriver ut p-piller?
Den frågan ska jag ta med mig till ungdomsmottagningen när jag ska dit och interjuva barnmorska och läkare.

Slutligen tycker jag att boken är läsvärd för att kvinnor inför sitt besök hos ungdomsmottagningen i syfte av att få p-piller. Den berättar kort men informellt om biverkningar, risker men även om de viktiga fördelarna. Boken svara även på frågor som: vad bör jag göra om jag har glömt att ta min tablett?
Jag tror att det kan vara en bok som är bra att ha i bakhuvudet även under tiden man äter p-piller.

Mål vecka 2

Nya mål:
1. Få in svar på enkäten!
2. Bli klar med boken  “P-piller: fördelar, nackdelar, risker”
3. Boka interjuv läkare + barnmoska

Mål kvar sedan tidigare:

1.Genomföra ändringar i projektplanen och anpassa den så att den stämmer bättre.
2. Göra 3/4 av samtliga frågeställningar om grundläggande biokemi, hormoner och p-piller.
3. Bläddra lite i några aktuella medicin tidningar och se om de har några intressanta artiklar kring mitt tema.

(Planera vårens arbete.)